ODLUKOM VLADE SRBIJE: Kalemegdanski rt proglašen spomenikom prirode

Vlada Srbije proglasila je za spomenik prirode "Kalemegdanski rt" i tako na prostoru od 14 hektara i sedam ari ustanovila režim zaštite 2. i 3. stepena, navodi se u Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku.

Rt se, kako se navodi, stavlja pod zaštitu radi očuvanja sedimenata miocenske starosti, odnosno njegovog dela badenskog kata koji predstavlja prirodnu retkost, jedinstven ostatak mediteranskog stadijuma - jedinstvenog u istoriji panonskog mora.

Drugi stepen zaštite utvrđen je za tri hektara i 42 ara što obuhvata padinu između Donjeg i Gornje grada i pripadajuće objekte spomenika kulture kao što su Barutana i Mitropolitov dom.

Tu je zabranjeno uništavanje postojećih prirodnih izdanaka, odnosno fosilnih materijala, vegetacije, zasecanja padine kao i odvijanje manifestacija kojima bi se izdanci sedimenata mogli ugroziti.

Na ostatku zaštićenog područja je treći stepen zaštite što obuhvata zabranu izgradnje objekata turističkog smeštaja i ugostiteljstva, energetskih objekata, sadnje koja bi visinom mogla umanjiti vidnu površinu i modeliranje terena.

Spomenik prirode "Kalemegdanski rt" poveren je ovom odlukom na upravljanje javnom preduzeću "Beogradska tvrđava".

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još