OPASNE POSLEDICE LOŠIH NAVIKA: Pet grešaka koje pravite prilikom tuširanja mogu vam uništiti kožu

Verovatno ni vi kao ni ostali ne razmišljate previše o tuširanju. To je samo nešto što svakodnevno radite da biste bili čisti i osveženi. Ali postoje greške prilikom tuširanja koje mogu loše uticati na vašu kožu. Suva koža, svrab i infekcija su samo neke od posledica ovih pogrešnih navika. Otkrivamo glavne sabotere i najčešće greške prilikom tuširanja.

Tuširanje vrućom vodom – suva koža

Posle tuširanja osećate da vam je suva koža i svrbi vas? Verovatno ste se tuširali suviše vrućom vodom.

- Ako iz tuš-kabine izlaze oblaci pare, to je siguran znak da je voda bila prevruća - kaže dr Melisa Pilijang, dermatolog na klinici Klivlend. Pored suve kože, dr Pilijang upozorava da vrući tuševi mogu da izazovu pojavu ekcema. Ne morate se potpuno odreći vrelih tuševa. Ali da biste postigli isti umirujući efekat, dr Pilijang preporučuje da se para nakupi pre nego što zakoračite pod tuš.

- Prvo pustite vrelu vodu iz tuša, koliko god vruću da želite - objašnjava ona i dodaje:

- Kad u kabini postane sparno i sve se zamagli, podesite vodu na prijatnu temperaturu i uđite pod tuš.

Na ovaj način možete uživati u toploti bez iritacije i suve kože.

Koristite oštar sapun

Možda vam se sviđa taj škripavo-čisti osećaj koji dolazi od ribanja kože, ali sapuni sa antibakterijskim sredstvima ili oštrijim deterdžentima mogu naneti više štete nego koristi. Ta škripava senzacija dogodi se kada se sa kože uklone sva prirodna ulja.

- Kada su ulja prisutna, ona deluju kao mazivo, tako da će vam ruka glatko kliziti preko kože - kaže dr Pilijang. Bez te barijere, vaša koža je još izloženija vrućoj vodi i drugim stvarima koje je isušuju.

Štaviše, triklosan, antibakterijski sastojak koji se koristi u nekim antibakterijskim sapunima, povezan je sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) tvrdi da sastojak nije toksičan za ljude, ali studije na životinjama sugerišu da triklozan može promeniti nivo hormona. Druge laboratorijske studije povezivale su hemikaliju sa razvojem rezistencije na antibiotike. Dr Pilijang preporučuje da preskočite upotrebu antibakterijskih sapuna pod tušem i potražite proizvode koji ne sadrže mirise, a sadrže hidratantnu kremu. Možda ćete morati da isprobate nekoliko različitih proizvoda kako biste pronašli onaj koji vam odgovara.

Previše ribate kožu

- Osim ako niste totalno prekriveni prljavštinom (recimo radite po ceo dan napolju), jedina mesta kojima je zaista potrebno veliko sapunanje su pazuh i prepone. Voda je dovoljna za sve ostalo – čak i nakon napornog treninga zbog kojeg ste se potpuno oznojili - objašnjava dr Robin Čatken, osnivač Digestivnog centra za žene u Čevi Čejsu u Merilendu (SAD) i autor knjige "The Microbiome Solution". Pored tih prirodnih ulja, vaša koža je prekrivena i "dobrim" bakterijama koje su ključne za zdravlje kože. Čišćenje od glave do pete, čak i ako koristite blaži sapun, i dalje može lišiti kožu ovih korisnih bakterija. A upravo bakterije vas štite od pojave akni i ekcema, kao i suve kože.

Ne čistite svoj brijač

Na brijaču se mogu sakupljati bakterije sa kože, koje se zatim razmnožavaju pod vlažnim tušem. Zbog toga ga morate isprati vrelom vodom pre svake upotrebe. U protivnom, povećava se rizik od infekcije, posebno ako se posečete. I eto još jedne greške prilikom tuširanja.

- Kada koristite brijač, uvek postoji opasnost od toga da se posečete. Ali čak i kad se to ne desi tako očigledno, brijač napravi mikroskopske rezove na koži koji mogu biti ulazni put za bakterije ili gljivice - ističe dr Pilijang.

Žilet tj. oštricu brijača trebalo bi zameniti otprilike jednom nedeljno. Ako suviše dugo koristite isti brijač, povećavate rizik da se posečete i stvorite ulaz za bakterije.

Preskačete bonton tuširanja u teretani

Godine života u studentskom domu možda su već iza vas, ali to ne znači da bi trebalo da napustite praksu nošenja japanki kada koristite zajedničko kupatilo.

- Problemi kao što su atletsko stopalo, gljivice na nogama i bradavice najčešće se pokupe upravo na javnim kupalištima - upozorava dr Pilijang. Nosite cipele za tuširanje ili japanke kada se tuširate u teretani, na bazenu i drugim javnim prostorima kako biste izbegli ove probleme.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još