U SRBIJI 67.300 ULICA I DALJE BEZ NAZIVA: Ministarka Marija Obradović najavila sređivanje adrsnog registra

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je 33 opštine i grada u Srbiji da budu efikasniji u sređivanju adresnog registra, ističući da u 21. veku u našoj zemlji postoji 67.300 ulica koje su neobeležene.

Obradović je u Skupštini Srbije, na sednici u okviru koje narodni poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade, pozvala te opštine i gradove da daju predloge za nazive ulica i navela da ukoliko nemaju svoje predloge, mogu da se obrate Ministarstvu koje će im pomoći predlozima iz registra naziva ulica koji se koriste u Srbiji.

Podsetila je da je adresni registar projekat vredan dva miliona evra, a da služi tome da se imenuju ulice koje za sada nisu imenovane i obeleže brojevima zgrade i kuće koje nisu numerisane.

- Važno je da sve ulice budu obeležene - kazala je Obradović.

Građanima Srbije koji sada stanuju u ulicama koje nisu obeležene poručila je da neće imati dodatnih troškova prilikom menjanja adrese.

- Država će snositi sve troškove prilikom promena naziva ulica - navela je Obradović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, nadovezujući se na temu adresnog registra, kazala je da je Vlada pokrenula taj projekat 2016. godine.

- To je bio kompleksan proces kojim smo svi zajedno uvodili zdrav razum i red u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi - kazala je Brnabićeva.

Ocenila je da je sramotno da više od 50 odsto stanovništva nije imalo adresu.

- To je bio jedan od pokazatelja da bivšu vlast nije bilo briga kako ljudi žive, nisu dovodili investicije, otvarali radna mesta. Mogli su makar da srede da svaka ulica dobije naziv i broj - istakla je Ana Brnabić.

Navela je da je ove nedelje održan sastanak sa javnim preduzećima kako bi ona počela da preuzimaju podatke iz adresnog registra.

Prema njenim rečima, rezultat toga će biti olakšanje privredi i građanima da kada se presele ne moraju da obaveštavaju svaki organ, već će o promeni adrese obavestiti samo jedan.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još