ODABERITE PRAVI ŠAMPON: Odgovarajući sastojci rešavaju pet najčešćih problema sa kosom

Pravi šampon za najčešće probleme sa kosom je jedino što vam treba. I znanje kako da ga odaberete.

Već duže vreme u svojoj rutini nege kose prednost dajete preparatima na prirodnoj bazi. Ipak, dešava se da čak i oni dokazano efikasni, prirodni sastojci (arganovo ili ulje jojojbe, bademovo mleko, čija semenke, žalfija, ruzmarin...) ne uspevaju da zadovolje specifične potrebe vaše kose. To nije ništa novo!

Eksperti kažu da je poenta zapravo u tome da pronađete magičan sastojak, ili kombinaciju, koja će obezbediti vašoj kosi upravo ono što joj je potrebno. Bez obzira na to da li želite da eliminišete perut, zaustavite opadanje, istanjivanje kose ili da obuzdate kovrdže, oni imaju učinkvovito rešenje za svaki problem.

Pravi šampon za najčešće probleme sa kosom

Problem 1: Istanjena kosa

Proteini iz belanceta sjajno su sredstvo za oblaganje vlasi, zahvaljujući čemu se postiže i efekat punoće. Zato obavezno potražite albumin, ili ekstrakt albumina, na listi sastojaka preparata za kosu. Pored uvećanja volumena, poželjno je da i ojačate vlasi. Za ostavarivanje ovog cilja, eksperti savetuju primenu keratina ili vitamina B5, čije su maksimalne doze najčešće zastupljene u serumima za kosu. Na kraju, ono najbolje: studije pokazuju da je topična primena ruzmarinovog ulja dvaput dnevno, u periodu od pola godine, podjednako delotvorna kao i medikamentozna terapija.

Problem 2: Nedostatak volumena

Ječmeni i pirinčani proteini sjajno su sredstvo za postizanje volumena. Proteini iz ječma hidriraju i regenerišu kosu, dok se oni iz pirinča lepe za vlasi, što rezultira pospešivanjem punoće kose. Da li vam je baka nekada sugerisala da operete kosu u pivu? E pa, znala je šta vam govori! Na tržištu postoje brojni proizvodi koji sadrže ekstrakte glavnih sastojaka piva – hmelja i ječma, ali koji mirišu divno.

Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Problem 3: Neobuzdane kovrdže

Zaista je teško poverovati da guar guma i ekstrakt semenki rogača mogu da ukrote i oblikuju (prirodne) kovrdže. Ove materije stvaraju prirodni biofilm, što znači da oko vlasi formiraju zaštitni, vodootporni omotač nalik lepku. Pored toga, ekstrakti pomenutih materija omekšavaju kosu i čine je glatkom. Na taj način olakšava se oblikovanje kovrdža i obezbeđuje dugo zadržavanje forme. Takođe, ukoliko se borite s metličastim vlasima, eksperti preporučuju pakovanje s malom količinom ši ili kakao putera.

Problem 4: Masna koža glave

Ekstrakt peperminta ne kreira samo ugodan osećaj čistoće i rashlađivanje, već i nežno uklanja sebum s kože glave. Osim toga, postoji jošjedna prirodna materija koju možda veći koristite, a da toga niste ni svesni. To je kuruzni skrob koji je, zbog izraženog upijajućeg efekta, tipična komponenta suvih šampona.

Problem 5: Perut i svrab

Zbog antiupalnog dejstva, ekstrakt sladića odlično je sredstvo za eliminisanje peruti, kao i za ublažavje svraba i iritacija kože glave. No, ako ne možet da tolerišete miris sladića, opcije su jabukovo sirće i limunov sok. Oni su pravi eksfolijatori za perut, dok ulje čajevca može da spreči pojavu novih epizoda.Takođe, naučno je utvrđeno da primena pakovanja od meda, svaki drugi dan, može da umanji formiranje peruti i ublaži svrab.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još