NEKOLIKO KLJUČNIH RAZLOGA: Zašto se gubi želja i volja za seksom?

Najniže zanimanje za seks u dugoj vezi muškarci pokazuju između 35. i 44. godine, a žene znatno kasnije, između 55. i 64. godine.

Seks je ključan faktor u većini ljubavnih veza, štaviše, "poseban sjaj" koji nakon seksa osećaju nedavno venčani parovi traje i po dva dana i povećava zadovoljstvo bračnim životom, pokazalo je istraživanje objavljeno u "Medical News Today".

No, drugo istraživanje, koje je objavio "BMJ Open", pokazalo je da je nakon najmanje godinu dana veze 15 posto muškaraca i čak 34 posto žena izgubilo zanimanje za seks.

Trudnoća, mala deca, zajednički život s partnerom

Mnogo faktora utiče na polnu želju, a nauka je dokazala da postoji jasna veza između učestalosti seksa i osećaja sreće - jedno istraživanje pokazalo je da su osobe koje vode ljubav jednom nedeljno bile značajno srećnije od onih koje ljubav vode ređe. No, oni koji ljubav vode više puta nedeljno nisu bili srećniji od onih koji se u seks upuštaju u nedeljnom ritmu. Zanimljivo je i da je seks više uticao na sreću učesnika istraživanja nego njihovi prihodi. Pa ako nas seks toliko usrećuje, zašto vremenom gubimo volju za njim?

Vođa spomenute studije iz publikacije "BMJ Open", prof. Sintija Grejem iz Centra za istraživanje polnog zdravlja na Univerzitetu Sautehmpton, detektovala je brojne faktore povezane s padom polne želje u vezi.

Za žene to su trudnoća, mala deca, zajednički život s partnerom, različit nivo polne želje, različite seksualne sklonosti.

Za oba pola faktori su lošije zdravlje, depresija, nedostatak osećaja bliskosti s partnerom tokom seksa, smanjeno zadovoljstvo vezom i previše redak seks. Važne su i godine. Najniže zanimanje za seks u dugoj vezi muškarci pokazuju između 35. i 44. godine, a žene znatno kasnije, između 55. i 64. godine.

Zadovoljstvo

I uvrežene rodne uloge imaju uticaja. Muško seksualno zadovoljstvo pada ako osećaju da partnerka uvek očekuje da oni iniciraju seks. Različita seksualna želja, koja se ogleda u razlici između stvarnog i željenog broja polnih odnosa, negativno utiče na oba pola. Muško zadovoljstvo vezom snižava i partnerkino smanjeno seksualno uzbuđenje, dok žene pogađa muška zabrinutost zbog vlastitih seksualnih problema, poput erektilne disfunkcije.

Na Odeljenju psiholoških nauka Univerziteta Indijana u Blumingtonu proučavali su hiljadu parova iz Brazila, Nemačke, Japana, Španije i SAD koji su bili u vezi od jedne do 51 godine, a polovina ih je bila zajedno najmanje 25 godina.

Žene su iskazale značajno veće zadovoljstvo seksom, a muškarci vezom - muškarci kojima je bilo važno da partnerka doživi vrhunac tokom seksa verovatnije su bili srećni u vezi.

Žensko zadovoljstvo seksom u vezi raslo je od 40 posto na početku veze do 86 odsto kod onih koje su 40 godina u vezi s istim partnerom. Vaginalni seks, bliskost i vreme provedeno u vezi istaknuti su kao ključni sastojci za srećan seksualni život. Ali, tu je još jedan važan faktor: otvorena komunikacija. Oni koji su s partnerom, odnosno parnerkom otvoreno razgovarali o seksu bili su zainteresovaniji za seks.

Izvor: Živim.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još