PREDNOSTI I MANE ONLAJN ČASOVA: Kod nastave na daljinu profesore najviše brine plagiranje

Nastava na daljinu podstiče jačanje digitalnih kompetencija učenika, ali je pokazala i važnost uvođenja medijske pismenosti u škole, neki su od glavnih zaključaka onlajn diskusije "Nastava na daljinu, medijska i digitalna pismenost".

Taj proces ne sme dodatno opteretiti ni prosvetne radnike ni učenike, već je ključ u adekvatnoj komunikaciji nastavnika sa đacima i roditeljima, kao i u prihvatanju i razumevanju novih tehnologija, saopštio je organizator debate Novosadska novinarska škola.

Docentkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu Dobrinka Kuzmanović navodi da je u svom istraživanju o digitalnom ocenjivanju došla do nalaza da prosvetne radnike najviše brine plagiranje.

- Najveći procenat nastavnika ima problem jer nema uvid u to da li đaci samostalno rade zadatke ili to rade njihovi roditelji - istakla je ona.

- Kao prednosti onlajn nastave i digitalnog ocenjivanja, prosvetni radnici su isticali da ona podstiče kreativnost učenika i nastavnika, da učenici na taj način jačaju svoje digitalne kompetencije, kao i da im je to zanimljivo i motivišuće - rekla je psiholog Dobrinka Kuzmanović.

Profesorka Dubravka Valić Nedeljeković istakla je da oni koji se bave obrazovanjem, pored pedagoških umeća, dodatno moraju savladati ono što njihovi učenici možda znaju bolje, a to je digitalni svet, i da spoje jedno sa drugim.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još