PROMENA U ODNOSU NA PROŠLU GODINU: Kako će se od ponedeljka odvijati kombinovana nastava u srednjim školama?

Kombinovana nastava za srednje škole odvijaće se tako što će se smenjivati časovi u klupama i onlajn i to dan za danom. Sve mere koje se povlače imaju za cilj da se izbegne prelazak isključivo na onlajn-nastavu. Prema najnovijim merama, ukoliko ima zaražavanja u odeljenju, onlajn traje najduže deset dana.

U 45 opština od ponedeljka srednjoškolci prelaze na kombinovanu nastavu. Novina je da odluka koja je doneta važi i za Beograd. Kombinovana nastava neće biti kao do sada, da se modeli smenjuju na nedelju dana jer je cilj je da se što manje "vezano" ide onlajn. Takođe i smenjivanje dana nastave kod kuće i u školi, procenjuje se, doprineće što manjem prenosu virusa među đacima.

Trenutno se u Srbiji primenjuju tri modela nastave, a koje je preporučio Tim za škole koji čine predstavnici ministarstva zdravlja i prosvete i instituta Batut.

Na onlajn-nastavi su osnovne i srednje škole na Kosovu i Metohiji i srednje škole u devet opština u centralnoj Srbiji. Dok je mogućnost onlajna ostavljena za srednje škole, kada je reč o osnovcima ulažu se napori da se ne prelazi na učenje od kuće. Najrasprostranjeniji je model kombinovane nastave, a ukoliko virus "uđe" u odeljenje postoji redosled mera koji će se primenjivati.

Tako da ukoliko je posredi odeljenje sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela đaka prelazi se na onlajn u trajanju od deset dana. Odeljenja sa više od 17 učenika, nakon pojave dva slučaja, dele se na dve grupe i nastavlja se rad po kombinovanom modelu. Na podeljeno odeljenje potom se primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika. Otuda se nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi na onlajn u trajanju od deset dana.

Kada je reč o zaražavanju u školama, do sada su se pokazale kao bezbedno mesto gde je transmisija virusa najmanja. Međutim, Srbija je po broju zarađenih opet na crvenoj listi, ali je broj zaražene dece znatno porastao. Prema rečima direktorke Dečje bolnice u KBC "Dragiša Mišović", Olivere Ostojić, u prethodne dve nedelje broj najmlađih pacijenata se znatno povećao i na ambulantnom ali i kliničkom lečenju.

- Pre dve, tri nedelje bilo je deset do 15 pacijenata koji su prolazili kroz našu ambulantu, sada ih ima oko 40 - navodi Ostojićeva i dodaje da su, što se tiče prijema, imali jedan do dva pre tri nedelje, a sada je to sedam do osam prijema dnevno.

Ona je navela da i deca dobijaju kiseonik, prema modifikovanim protokolima za odrasle.

S druge strane, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija komentarišući prelazak na kombinovani vid nastave i u Beogradu, kaže da je to "korak unazad" i da se takva odluka donosi u vreme kada su stadioni puni. Ipak, ističe s druge strane, "verovatno je takva epidemiološka situacija da je ovo jedini mogući izlaz". Markov tvrdi i da nemaju sve škole uslove za uključivanje učenika uživo.

Predsednik Foruma stručnih škola kaže da je jedino pozitivno u svemu ovome što je Ministarstvo prosvete prepoznalo savet profesora i roditelja da se učenici smenjuju na dnevnom nivou, a ne na nedeljnom, kako je to bilo prošle godine. Smatra da je to dobro jer će đaci ostati u toku, a ne kao po prošlogodišnjem modelu kada je jedna grupa išla jednu nedelju, a zatim druga grupa drugu pa su tu slobodnu sedmicu deca uzimala kao raspust.

Markov objašnjava da će đaci škola kod kojih postoje uslovi za slušanje nastave biti u obavezi da se uključe u osam časova ujutro kada počinje prvi čas i da će biti potpuno identično tretirani kao da su u učionici.

Bez maski samo na preporuku lekara

Tim za škole preporučio je upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine.

Tada je potrebno i organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske. U tom slučaju potrebno je povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (dezinfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još