KUĆNI MANIKIR: Uz nekoliko trikova jake zanoktice više neće biti problem

Imate jake zanoktice? To zaista može da bude problem, naročito ako pokušavate same da ih sredite kod kuće. Zato su tu saveti selebriti manikirki koje vam otkrivaju koji je najlakši i najzdraviji način da sredite svoje jake zanoktice.

Šta su u stvari zanoktice?

Zanoktice su tanji sloj mrtve kože koji se razvija u dnu nokta i tu je da bi zaštitio nokat od bakterija i gljivica.

Same po sebi, zanoktice nisu nikakav zdravstveni problem, naprotiv. Problemi nastaju jedino ako se zanoktice upale ili ako ih nestručno obrađujemo. Ipak, zanoktice su za većinu žena nepremostiv estetski problem, naročito ako su jake. Nalakirani nokti i zanoktice baš i nisu idealna kombinacija.

- Kada je manikir u pitanju, uklanjanje i obrađivanje zanoktica jesu važni. Ukoliko zanoktice i dalje prekrivaju deo ploče nokta, lak će se skidati, a nokti će izgledati neuredno - kaže Elizabet Garsija, manikirka.

Kako obraditi jake zanoktice?

Imajte na umu da vaše kutikule imaju zaštitnu funkciju i zato je važno da ne budete previše agresivni. Stručnjaci, umesto sečenja, uvek preporučuju odgurivanje mrtve kože sa nokatne ploče.

- Stalno sečenje uzrokuje cepanje kutikule i zanoktice postaju tvrđe. Ako ne znate šta tačno radite, možete čak završiti sa gadnom infekcijom - upozorava Alisija Torelo, nail artist.

Torelo i Garsija preporučuju upotrebu potiskivača za zanoktice od nerđajućeg čelika. Najbolji su, otkrivaju one, potiskivači sa dvostrukim krajem ili oni u obliku kašike.

- Zaobljeni kraj je najbolji za nežno i lako odgurivanje kutikule - kaže Garsija.

Sređivanju zanoktica se posvetite tokom tuširanja ili neposredno nakon njega. Kada su zanoktice izložene toploj vodi neko vreme, omekšaju, pa ih je lakše obraditi.

Pre nego što počnete, ne bi bilo loše da stavite i ulje za zanoktice, kako bi koža dodatno omekšala. Kada se ulje upije, držeći potiskivač pod uglom od 45 stepeni u odnosu na nokat, lagano gurajte deo po deo zanoktice. Tek kada zanoktice budu uređene prema vašem ukusu, pristupite poliranju nokta.

Zanoktice bi trebalo sređivati svakih četiri do sedam dana, ukoliko želite da stalno budu uredne.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još