RASTU CENE KVADRATA NA SRPSKIM PLANINAMA: Turistički apartmani najčešće se kupuju na Kopaoniku i Zlatiboru

Najviše apartmana u turističkim mestima Srbije tokom protekle godine kupljeno je na Kopaoniku, gde se prosečne cene po kvadratu u novogradnji kreću od 599 evra do 4.333 evra. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, najveći porast cene apartmana u novogradnji u 2020. u odnosu na 2019. godinu bio je u Brzeću – čak 44 odsto.

Ukupno 340 apartmana na Kopaoniku dobilo je tokom 2020. nove vlasnike. Kada se na ovo doda i 47 apartmana prodatih u Brzeću, jasno je da je "na meti" građana, ali i firmi, bila upravo ova planina na jugoistoku Srbije.

Republički geodetski zavod podatke objavljuje razvrstavajući ih po opštinama i pripadajućim katastarskim opštinama. Tako katastarska opština Kopaonik pripada opštini Raška, dok katastarska opština Brzeće pripada opštini Brus. Zajednička im je – planina Kopaonik, na čijim padinama se nalazi i ovo selo.

Po broju prodatih turističkih apartmana, posle Kopaonika sledi – Zlatibor. U Čajetini je, tokom 2020, prodato ukupno 204 apartmana. Potom Divčibare sa 114, Vrnjačka Banja sa 20, pa Soko Banja sa 10 prodatih apartmana.

Kada je reč o cenama, najskuplji kvadrat apartmana je, opet na – Kopaoniku. U novogradnji se prodavao u rasponu od 599 do 4.333 evra, dok je u starogradnji cena išla do najviše 2.100 evra. Međutim, RGZ navodi i kupoprodaju takozvanog "poslovnog apartmana" na ovoj planini, i to za 428.400 evra, odnosno po ceni od čak 7.261 evro po kvadratu.

Iako najskuplji, kvadrat apartmana na Kopaoniku ne beleži i najveći rast cene. U tome ga je pretekao apartman u Brzeću, koji je poskupeo za čak 44 odsto u odnosu na kupoprodajne ugovore iz 2019. godine. Međutim, cena kvadrata u Brzeću ide do maksimalno 1.491 evro.

- Rast cene apartmana na Kopaoniku, Zlatiboru i na Divčibarama bio je ujednačen – od 10 odsto do 13 odsto. Cene apartmana u starogradnji na teritoriji Kopaonika zabeležile su porast od 26 odsto, dok su apartmani na Zlatiboru i Divčibarama imali umereniji rast cena od četiri odsto, odnosno osam procenata. U 2020. godini je zabeleženo smanjenje cena apartmana u starogradnji u Vrnjačkoj Banji za sedam odsto - navodi Republički geodetski zavod.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još