SILOVAO ME JE I MUČIO MOJ KOLEGA I DRAGI PRIJATELJ: Danijela Štajnfeld progovorila o strahotama koje je preživela u automobilu poznatog glumca i zbog čega je odlučila da njegovo ime otkrije javnosti (VIDEO)

- Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje - rekla je glumica Danijela Štajnfeld u intervjuu za Insajder.

Ona naglašava da je tada bila uverena da joj javnost neće verovati u situciji kada postoji samo njena reč na njegovu. Jer on je stariji kolega, uspešan i poznat glumac. Više joj, kako kaže, nije važno ko će joj verovati. Danijela Štajnfeld je u petak iz Njujorka gde živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužilaštvu. U izjavi tužilaštvu opisala je sve do detalja, a u opširnoj ispovesti glumica prvi put pred kamerama opisuje sam događaj koji se odigrao u maju 2012.

- Ja sam govorila "ne" neprestano, dok god sam mogla - priča Danijela.

Danijela je u razgovoru odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi.

- Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti  - kaže Danijela Štajnfeld.

U međuvremenu su pojedini mediji pozivajući se na svoje izvore objavili da će Branislav Lečić ići na poligraf. Navode i da su ga u vezi sa snimkom na kojem se prepoznaje njegov glas i na kojem se ne negira događaj kontaktirali ugledni mediji iz inostranstva kojima je Lečić rekao da je sporni snimak "proba nekog komada", da je on "samo glumio" i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.

Danijela Štajnfeld kaže da je to laž i da bi volela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike.

Samo 40 dana nakon traumatičnog događaja uspela je da ode u Ameriku. Htela je sve da zaboravi. A onda su počeli psihički problemi. Svaka sitnica je počela da je podseća. Prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.

Lekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom - jasan i merljiv dokaz da je traumu preživela.

- Ja sam se lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dve godine. Ja u to vreme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade - priča Danijela u intervjuu.

Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi lečila od postraumatskog sindroma.

Da bi i sama razumela šta joj se desilo snima dokumentarni film “Zaceli me” u kom razgovara sa brojnim žrtvama silovanja, ali i sa silovateljima. Želela je da prikaže monstruoznost njihovog razmišljanja. Iako to u početku nije bio plan, na kraju je u film uvrstila i svoju ličnu ispovest. Tužilaštvu je nedavno dostavila i originalni snimak razgovora sa Branislavom Lečićem koji je snimila nekoliko godina kasnije. Na snimku koji je danas objavljen prepoznaje se Lečićev glas i koji u tom razgovoru nije negirao ceo događaj.

Danijela objašnjava zašto se srela sa Lečićem nekoliko godina kasnije, tačnije 2016. godine

- Da osvestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja. To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla - priča Danijela.

Razgovor sa Danijelom Štajnfeld snimljen je u nedelju, neposredno pre njenog povratka u Ameriku.

Izvor: Insajder.net.
Foto: Insajder Video-Printscreen/Youtube

Pogledajte još