DELIKATNA BIĆA: I muškarci imaju brojne dileme u vezi sa seksom

Muškarcima se stereotipno nameće da uvek moraju da budu raspoloženi za seks, da mora da ih uzbudi već i jedan pogled na privlačnu ženu ili fotku privlačne žene, da moraju da budu nezasitni ljubavnici... Međutim, daleko je to od istine...

I muškarci su delikatna bića koja imaju brojne dileme i čija izvedba u seksu zavisi od brojnih faktora.

Više godina, duža predigra

Kako stare, muškarcima treba sve više stimulacije da dožive seksualni vrhunac. Razlog za to je manja količina testosterona, zdravstveno stanje, uzimanje lekova itd.

Koliko je to u centimetrima?

Istina o dužini penisa nije posebno dugačka: prosečna dužina muškog polnog organa u erekciji iznosi između 12,7 i 15,2 centimetra. U opuštenom stanju penis odraslog muškarca prosečno je dugačak oko osam centimetara.

Ljubavni tepih ili glatki torzo?

Mediji nas poslednjih godina bombarduju razgolićenim nabildovanim muškim grudima bez ijedne dlačice. Nije ni čudo što su mnogi muškarci pomislili da se "ljubavni tepisi" više ne sviđaju ženama te su prionuli brijanju torza. Ali, prema studiji objavljenoj u publikaciji "Archives of Sexual Behavior", uprkos "teroru" mladića glatke kože, staromodno dlakave muške grudi još su na visokom mestu ženske top lestvice muških atraktivnosti.

Orgazam nije uvek najvažniji

Premda se orgazam shvata kao ono čemu se u seksu teži, istraživanja seksualnog zadovoljstva kod žena pokazuju da mnoge žene uopšte ne spominju orgazme kad govore o seksualnim iskustvima koja im pružaju najviše zadovoljstva. Umesto toga, kao najuzbudljivije faktore navode osećaj da su voljene, strastvenost, osećaj sreće, uzbuđenja, erotičnosti, uz uobičajeno isticanje osećaja povezanosti s voljenom osobom.

Manje od dva minuta ipak je premalo

Kako sami priznaju, najčešća muška seksualna disfunkcionalnost je preuranjena ejakulacija, koja se pojavljuje kod 20 do 30 posto muškaraca svih godina. "Preuranjenost" je, naravno, subjektivna procena, ali stručnjaci smatraju da je zaista preuranjena ejakulacija ona koja se dogodi u roku od dva minuta od vaginalne penetracije.

Pet minuta je dovoljno

Istraživanje koje je obuhvatilo 500 heteroseksualnih parova iz pet različitih država, uključujući SAD, pokazalo je da, u proseku, muškarcu treba malo više od pet minuta da dostigne vrhunac tokom polnog odnosa. Malo? Puno? Ukusi su različiti...

Kako usporiti?

Pomoć kod preuranjene ejakulacije postoji. To su lekovi, posebne tehnike i - češći seks. Lekari ponekad propisuju lekove, a ponekad preporuče tehniku "stiskanja i popuštanja" koja može da pomogne muškarcima da odlože ejakulaciju. Prema toj tehnici muškarac prestaje da stimuliše penis kad oseti da se bliži ejakulacija. Neki terapeuti preporučuju češće polne odnose kako bi se celo njegovo telo "naviklo" na seksualno uzbuđenje i užitak, što bi trebalo da pomogne u odlaganju orgazma.

Kada se zabrinuti?

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije treba lečiti kad se pojavljuje u više od 50 posto pokušaja vođenja ljubavi. Povremeni neuspesi, ređi od 20 posto pokušaja, nisu neuobičajeni i mogu se dogoditi iz raznih razloga, zbog umora, alkohola, lošeg raspoloženja itd. Ipak, istraživanja nisu utvrdila nikakvu vezu između umerenog konzumiranja alkohola i erektilne disfunkcije. Ponekad alkohol može da smanji teskobu i tako čak pomogne u erekciji. No, kod starijih i male količine alkohola mogu da ometu erekciju.

Večito pitanje dužine

Muškarci su opterećeni dužinom penisa i uvereni da je presudno važna ženama. No - nije. Holandsko istraživanje otkriva da je za samo 1 % žena dužina penisa "vrlo važna", za 20 % je "važna", za 22 % "potpuno nevažna".

Kondom i zadovoljstvo

Muškarci ponekad žele da izbegnu upotrebu kondoma tvrdeći da je s njim osećaj zadovoljstva manji i njima i partnerki. No, to nije istina. Veliko američko istraživanje pokazalo je da kondom nema uticaja na doživljaj seksualnog odnosa kao pozitivnog iskustva.

Sve ređe i ređe

Iako se često tvrdi da muškarci s godinama ne gube na privlačnosti, podaci o učestalosti polnih odnosa pokazuju da toj privlačnosti i nije teško odoleti. Barem kod muškaraca u braku. Prema američkom istraživanju devet posto oženjenih muškaraca između 40 i 49 godina nije imalo polni odnos tokom 2019. godine, između 50. i 59. godine ljubav nije vodilo 21 posto njih, kod desetine starijih u tom periodu nije se "osladilo" 34 posto, a kad je reč o starijima od 70 godina bez seksa je bilo njih 54 posto.

Izvor: Živim.hr
Foto: Ilusrtracija/Pixabay.com

Pogledajte još