POČINJE 1. APRILA: Unapređena procedura za onlajn upis prvaka

Skoro 67.000 mališana, sadašnjih predškolaca, stasalo je za školske klupe. Upis učenika u prvi razred osmoletki zvanično počinje prvog aprila i traje do kraja maja. U to vreme će se obaviti testiranja budućih prvaka u kućama znanja. Termini se već rezervišu onlajn, pomoću usluge e-zakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnim školama, koja je ove nedelje aktivirana na portalu e-uprave. Drugu godinu zaredom time je za roditelje i škole upis prvaka olakšan utoliko što nije potrebno da se upisnoj komisiji dostavljaju dokumenta koja se po službenoj dužnosti mogu pribaviti u elektronskoj formi. To su: izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i lekarsko uverenje (jedino ukoliko pregled obavljen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi uverenje se donosi nadležnima u školi).

Da bi mogli onlajn da zakažu termin za upis prvaka, roditeljima iz e-uprave ukazuju da pre e-zakazivanja mora biti obavljen lekarski pregled deteta, ili da moraju biti sigurni da će mališan sistematski u zdravstvenoj ustanovi završiti pre datuma koji biraju za dolazak u školu na procenu zrelosti mališana kod pedagoga ili psihologa. Zbog neizvesne epidemijske situacije u kojoj sve zdravstvene ustanove, ali i škole rade u otežanim uslovima, a u svakom slučaju treba izbegavati gužve, direktori mnogih osmoletki uveravaju da nema razloga za žurbu i hitno pribavljanje lekarskih uverenja za buduće školarce.

- Vidite kakva je situacija uopšte, a naročito s lekarima. Možda roditelji i da hoće ne mogu da stignu odmah da odvedu dete na sistematski. Termin za upis u prvi razred mogu da zakažu i ako dete nije obavilo lekarski pregled, potvrda o tome biće naknadno pribavljena, kao i uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa. Ukazujući na to pokušavamo da izađemo u susret roditeljima da ne budu pod tenzijom i stresom, i nismo jedini, to rade mnoge škole. Nije problem da se lekarsko uverenje dostavi naknadno, a nije problem ni preuzeti ga u elektronskoj formi kasnije, po obavljenim pregledima - objašnjava Žarko Mušicki, direktor OŠ "Žarko Zrenjanin" u Novom Sadu, koja planira da upiše oko 180 prvaka.

Rukovodioci osmoletki uviđaju da se procedura e-upisa u prvi razred u odnosu na prošlogodišnju prilično unapređena, jer osim što nema potrebe da se dokumenta prikupljaju i donose u školu, ni podaci iz e-zakazivanja neće se unositi ručno u e-upis, nego će sistem sve povlačiti automatski. Međutim, nemaju odgovor na pitanje kako je rešen problem s kojim su se suočavale mnoge škole prošle godine, da onlajn prijava za testiranje u upis prvaka bude više nego što ustanove imaju mesta za učenike u prvom razredu. Otuda su najtraženije škole bile primorane da telefonskim pozivom otkazuju prethodno zvanično elektronski zakazane termine za upis prvaka. Do toga je dovela neprecizna i nedovršena mreža škola, naročito u gusto naseljenim gradskim sredinama gde su poslednjih godina nikla stambena naselja, ali ne i nove škole, pa se i ne zna kojoj školi teritorijalno pripadaju budući osnovci koji tu žive. Mnogi roditelji su zato, i ove godine blagovremeno, pre prvog februara, podneli zahtev izabranim osmoletkama da prime njihovo dete nesigurni da li toj školi, koja im se čini najbližom, po mestu stanovanja njihovo dete zvanično i pripada.

Iz e-uprave roditeljima savetuju da ukoliko su podneli zahtev za upis deteta u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju onlajn termin za upis u tu školu zakazuju samo ukoliko im je zahtev odobren, a ako je odbijen, da odaberu osmoletku kojoj po mestu stanovanja pripadaju. Time, ipak, nije rešen problem onih porodica čija deca zbog nedovršene mreže škola po mestu prebivališta ne pripadaju nijednoj školi.

- Mreža škola nije urađena. Ne može niko da kaže u ovoj ulici do ovog kućnog broja budući đaci pripadaju ovoj školi. I po Ustavu i po zakonu roditelj može da upiše dete u osnovnu školu u koju želi – ako ima mesta. Uglavnom biraju škole koje su im po mestu stanovanja najbliže, ali ima i onih koji iz različitih razloga žele da im deca pohađaju školu koja im nije najbliža. Nama je 20 takvih molbi podneto pre prvog februara. Kod e-zakazivanja postoji mogućnost da se unese i broj pod kojim je molba zavedena, ali moramo biti obazrivi. Termin za testiranje i upis elektronski mogu da zakažu i oni koji su podneli molbe i oni koji teritorijalno pripadaju školi, ali će ovi prvi biti primljeni samo ukoliko ostane mesta. Vrlo jasno smo im rekli da nije izvesno da li će njihovi zahtevi biti uvaženi ili ne, a propisi nalažu da o ishodu zahteva škola mora da obavesti roditelje do kraja aprila. Škola ima određen i ograničen broj mesta koja može da ponudi. Nama je cilj da formiramo četiri odeljenja prvaka da bismo optimalno radili, ali ne znam da li ćemo se za to izboriti. Nismo u tome uspeli pre dve godine, pa smo upisali pet odeljenja, zbog velike navale - objašnjava za naš list Miomir Dragaš, direktor beogradske OŠ "Ivan Goran Kovačić".

Dužnost je škole da vodi računa o raspoloživim kapacitetima

Saglasno uputstvima koja su dostavljena školama, a koja se odnose na upotrebu sistema e-zakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi, svaka škola kreira kalendar, definiše moguće termine za upis i testiranje budućih učenika, vodeći računa o raspoloživim kapacitetima, odnosno o broju učenika koje može da upiše, objasnili su za naš list u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Za potrebe ovogodišnjeg upisa sistem je unapređen, tako da je, između ostalog, omogućeno da škola unese i podatke o učenicima čiji roditelji su podneli zahtev za upis u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju. Škola je dužna da na ovaj zahtev odgovori do 30. aprila. Tek nakon dostavljanja odgovora škole, roditelj kroz isti sistem može da zakaže termin za upis i testiranje ili to za njegove potrebe škola može da učini - kažu nadležni.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još