Stručnjaci negativno o kulturnoj strategiji

BEOGRAD, 11. aprila 2011. (Beta) - Domaći stručnjaci za kulturnu politiku ocenjuju da Nacionalna strategija razvoja kulture Srbije verovatno neće biti izradjena na vreme, a ni kvalitetno, prevashodno zbog promena u resornom ministarstvu.

Osnivač Balkankult fondacije Dimitrije Vujadinović, koji je donedavno bio jedan od učesnika u izradi Strategije razvoja kulture Srbije, izjavio je za internet sajt Balkan Insajt (Balkan Insight) da se njegov tim povukao iz radne grupe zbog osećaja da se proces izrade strategije požuruje i da neće dovesti do kvalitetnog dokumenta.

Sličnog mišljenja je i programski direktor beogradske neprofitne grupe "Akademika" Aleksandar DJerić koji je upozorio da iako srpska kulturna politika ima mogućnost da prvi put nakon više decenija bude planska postoji opasnost da se to ne desi.

Prema njegovim rečima, donošenje Nacionalne strategije za razvoj kulture bi moglo da ugrozi višedecenijsko loše upravljanje kulturnim resursima, koje nije zasnovano na sistemskom planiranju, već na proizvoljnim odlukama, najčešće politički diktiranim.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Vesna DJukić nada se, medjutim, da će izradom i usvajanjem strategije kulturna politika postati planska.

Ministarstvu kulture Srbije, koje je bilo zaduženo i za sektor medija, nedavno je, pored informisanja, pripojen i sektor informacionog društva, a umesto ministra Nebojše Bradića, tu funkciju sada obavlja Predrag Marković.

Povodom spajanja resora kulture sa sektorima javnog informisanja i informacionog društva bivši specijalni savetnik ministra kulture Zoran Hamović rekao je da sumnja da će se ta odluka pokazati smislenom.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.