RAZLIČITI SIMBOLI: Mesec rođenja određuje koji cvet bi trebalo da gajite u svom vrtu

Znate za horoskopske znakove, upoznati ste s dragim kamenjem koje se povezuje s datumom rođenja, ali da li ste znali da imate i cvet koji se vezuje za mesec rođenja? Baš poput dragog kamena, svaki mesec iza sebe ima svoj cvet s različitim značenjem.

Poznavanje cveta svakog meseca takođe vam može pomoći da odaberete smislen i lep cvetni aranžman koji ćete nekome poslati kao rođendanski poklon. Pronađite svoj cvet i uživajte u njemu kad god je to moguće!

JANUAR - KARANFIL

Mnoge kulture imaju različito simboličko značenje za karanfile, ali najčešće je - ljubav. Različite boje karanfila takođe imaju svoja značenja i daju se za različite prigode (na primer, beli karanfili ponekad mogu simbolizovati sreću). Karanfili su dobar rezan cvet i skoro uvek ćete ih videti u cvećarama tokom cele godine. Da biste ih sami uzgajali, posadite ih na dobro osunčano mesto dobro dreniranim tlom, a većina sorti narašće do 12 centimetara.

FEBRUAR - LJUBIČICA

Ljubičice su simbolizovale vernost i odanost. Kao što biste očekivali od imena, ljubičasta je najčešća boja koja oslikava nijansu dragog kamena meseca februara, ametista. Uzgajajte ove lepe, nežne cvetove u zatvorenom dok ne budete mogli da ih premestite na otvoreno kad se sneg otopi. Ovaj višegodišnji cvet može da naraste do 12 centimetara na punom suncu ili u delimičnoj hladovini, pod uslovom da ima stalno vlažno tlo.

MART - NARCIS

Ove vesele lukovice izvrstan su način da dočekate proleće. Narcisi simbolizuju nove početke ili obnavljanje, što savršeno opisuje ove rane cvetnice. Ove lukovice cvetaće na vaš rođendan u martu! Na otvorenom ih zasadite na jesen u dobro drenirano tlo gde će svakodnevno dobijati ​​oko šest sati direktne sunčeve svetlosti.

APRIL - BELA RADA

Ovi skromni beli cvetovi s kupolastim žutim središtima predstavljaju mladost i čistoću. Ovo klasično cveće ulepšaće svima dan, bilo da ih kupujete za sebe ili ih poklanjate.

MAJ - ĐURĐEVAK

Ovi nežni cvetovi u obliku zvona predstavljaju majčinstvo, što ih čini jednim od najboljih cvetova koje ćete pokloniti svojoj majci. Više cvetova dolazi s jedne stabljike, a beli cvetovi lepo se ističu na tamnozelenom lišću. Đurđevak je poznat po slatkom mirisu i dobro se snalazi u vlažnim i senovitim delovima vrta, gde narastu do 12 centimetara.

JUN - RUŽA

Poput karanfila, i ruže imaju različita značenja za svaku boju, ali porodica ovog cveća nadaleko je poznata kao simbol ljubavi. Crvene ruže su za romantičnu ljubav, dok bi žute ruže predstavljale prekrasan poklon prijatelju rođenom u junu. Ako je ovo vaš mesec rođenja, imate sreće; možete da birate između nekoliko stotina sorti! Većina će se najbolje snaći na mestu s dobrom drenažom i najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti.

JUL - KOKOTIĆ

Stabljika kokotića jarkih boja uvek će privući pažnju u vrtu. Ovi cvetovi povezani su s gracioznošću i pozitivnošću. Posadite boju koja vas najbolje definiše: ružičasta nijansa je nestalna, bela je za one koji su srećni, a ljubičasta za one emotivnije. Kokotić može da naraste i do tri metra visine, sve dok ga sadite u dobro drenirano tlo, uz puno sunčeve svetlosti.

AVGUST - GLADIOLA

Ova visoka biljka s cvetovima egzotičnog izgleda simbolizuje integritet i postojanost, pokazujući svoju izdržljivost dok cveta u najtoplijim mesecima u godini. Gladiole se takođe vide kao staromodni cvet, jer vekovima krase vrtove. Posadite ove visoke cvetove na ivici vrta radi dramatične visine.

SEPTEMBAR - ZVEZDAN

Ovi jesenji cvetovi predstavljaju nežnost i strpljenje, prikladni za trajnicu fine teksture na koju vredi pričekati. Zvezdan je takođe jednostavan dodatak bilo kojem jesenjem vrtu za posude, a najbolje uspevaju na suncu ili u poluseni s vlažnim, dobro dreniranim tlom.

OKTOBAR - NEVEN

Neven simbolizuje strast i kreativnost. Ove niskorastuće jednogodišnje biljke dolaze u zlatnoj, narandžastoj i crvenoj boji oponašajući menjanje lišća u jesen. Uživajte u svom rodnom cvetu tokom cele jeseni; nastaviće da cveta do prvog mraza. Postoji nekoliko različitih vrsta nevena, a većina obično naraste između jednog i tri metra. Sve ih je lako uzgajati, uspevaju na dobro osunčanom tlu.

NOVEMBAR - HRIZANTEMA

Ovi zadivljujući cvetovi nužni su za stvaranje boje pred kraj jeseni. Simbolizuju prijateljstvo i dugovečnost. Iako se često uzgajaju kao jednogodišnje biljke, zapravo su višegodišnje. Hrizanteme će biti srećne u dobro dreniranom, vlažnom tlu s puno sunčeve svetlosti.

DECEMBAR - BELI NARCIS

Ovaj mesec deli cvet s martom, ali beli narcis je zaštitni znak decembra jer ih je u ovo doba godine lako naterati da cvetaju. Oni simbolizuju nadu. Napolju vole puno sunca i suvo tlo.

Izvor: Večernji list
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još