KOVID BOLNICA NA MIŠELUKU: Iz budžeta Novog Sada 250 miliona za opremanje

Odbornici u Skupštini Novog Sada izglasali su dve odluke neophodne za gradnju kovid bolnice na Mišeluku, koja će nakon epidemije koronavirusa postati gradska bolnica.

Kako navodi portal "021", izmenama Programa uređenja građevinskog zemljišta je odobreno da se upotrebi 250 miliona dinara iz budžeta grada za radove na komunalnom opremanju lokacije, a drugom odlukom je Republici predato više od 25.000 kvadrata gradskog zemljišta na Mišeluku na kojem će nići bolnica.

Kako je ranije rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, bolnica će biti završena do septembra.

- Bilo je više lokacija koje smo razmatrali, bilo je tu i nekih vojnih objekata, ali su stručni ljudi, ne samo iz Grada, već i Ministarstva zdravlja i drugih institucija obišli svaku od njih i Mišeluk je pobedio - rekao je gradonačenik Novog Sada za agenciju Tanjug.

Novosadski odbor Narodne stranke ocenio je da je gradnja gradske bolnice neophodna za bolje funkcionisanje zdravstvenog sistema u Novom Sadu, ali ne na način, niti na mestu koje je gradska vlast opredelila da se gradi. Kako u saopštenju piše, odabrano je pogrešno vreme za gradnju bolnice, a ocenjeno je i da se "kovid bolnice grade na početku, a ne na kraju pandemije".

- Odabrano je neadekvatno mesto za gradnju tog objekta, pošto je namera gradskih vlasti da po okončanju pandemije taj objekat pretvore u gradsku bolnicu. Komunikacijski je potpuno neprimereno da gradska bolnica bude udaljena od KCV osam kilometara - navodi se u saopštenju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je sve političke stranke na području Novog Sada da podrže izgradnju kovid bolnice, za koju su naveli da predstavlja "osnov dugoočekivane i više nego potrebne nove bolnice u gradu".

Iz LSV su ocenili da je lokacija za kovid bolnicu u delu grada Mišeluk "zaista pažljivo i dobro izabrana, u odnosu na neke druge moguće lokacije", jer je na tom mestu omogućen dovoljan prostor za izgradnju bolnice sa 600 kreveta, uz adekvatan broj parking mesta.

Stranka slobode i pravde tražila je od gradskih vlasti da bivšu kasarnu "Arčibald Rajs", koja se nalazi u širem centru grada, pretvori u kovid bolnicu, kao i da ta kasarna bude jezgro buduće gradske bolnice.

SSP je optužila gradonačelnika Miloša Vučevića da kasarnu "čuva za omiljene investitore".

Izvor: N1/Tanjug
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još