ISKORISTITE BLAGODETI SEKSA: Dvanaest odličnih razloga da svakog dana vodite ljubav

Bez obzira da li ste u vezi, braku ili imate redovnog seksualnog partnera, dozvolite sebi da iskoristite zajedničko vreme kako biste činili nešto podjednako zdravo za oboje...

Pod stresom ste? Teško zaspite? Postoji mnoštvo tegoba koje možete da rešite vrlo jednostavno - redovnim seksom. Sledi 12 razloga, uz, naravno, telesni užitak i osećaj povezanosti, zbog kojih bi trebalo da vodite ljubav svaki dan, a vi ćete ih sigurno pronaći još...

1. Smanjuje stres

Ako ste imali dugačak dan na poslu ili ste uznemireni, seks će vam pomoći da se opustite i snizite količinu stresa. Tokom seksa naše telo proizvodi dopamin, endorfine i oksitocin, hormone koji nam zajedničkim snagama pomažu da se oslobodimo osećaja pritiska, povećamo svoju prirodnu količinu sreće i pojačamo seksualnu želju.

2. Najprijatniji trening

Kad čuju reč "trening", mnogi od nas ustuknu sa strahom, osim ako vežba ne uključuje seksualnu aktivnost. Dok vodimo ljubav, naše telo kontinuirano prolazi kroz fiziološke promene poput onih tokom vežbanja. Disanje se ubrzava i tako trošimo više kalorija, pa ako vodite ljubav tri puta nedeljno, možete da sagorite oko 7.500 kalorija godišnje. Malo? To je kao da ste pretrčali 120 kilometara! Pretrčite li toliko tokom jedne godine?

3. Povećava otpornost

Studenti koji su tvrdili da vode ljubav dva puta nedeljno imali su veću količinu određenih antitela u organizmu, nego oni koji nikad nisu vodili ljubav, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vilks u Pensilvaniji. Tokom seksa, naime, oslobađa se, na primer, imunoglobulin A, za koji je dokazano da učestvuje u borbi protiv prehlade, pa čak i gripa. I još bolja vest: što češće imate seksualni odnos, oslobađaćete više antitela i postajati sve zdraviji.

4. Snižava krvni pritisak

Čak i ako je vaš seks uglavnom brzinski, može znatno da poboljša nivo krvnog pritiska. Studija koju je vodio Univerzitet Pejsli u Škotskoj otkrila je da intimni telesni kontakt snižava donji pritisak i tako nas čini zdravijim.

5. Dobar i za srce

Dok naše telo sagoreva kalorije, istovremeno se poboljšava stanje srca. Naučnici s "New England Research Institutea" izračunali su da će muškarci koji redovno imaju seksualne odnose za 45 posto smanjiti verovatnoću za razvoj srčanih bolesti.

6. Ublažava bolove

Ako vas muče glavobolja ili neki drugi bolovi, seks može bolje da ih ublaži nego tablete. Specijalista za artritis dr Džordž Erlih vodio je studiju na svojim pacijentima i zaključio da oni koji češće vode ljubav manje pate od bolova nego pacijenti koji nemaju redovan seks.

7. Za redovne menstruacije

Uzrok blažih poremećaja menstrualnog ciklusa može biti i stresan način života. A pošto seks smanjuje stres, uticaće i na uravnoteženost menstrualnog ciklusa.

8. Jači mišići i jači orgazam

Kao i vežbe snage, i seks pomaže jačanju mišića karlice. Ima li prijatnijeg načina razvijanja mišića? A što snažnije mišiće karlice imate, i orgazam bi mogao da bude bolji. Naime, kako kaže britanska Nacionalna zdravstvena služba, ženama su snažni mišići karlice važni za smanjenje simptoma urinarne inkontinencije, ali mogu da povećaju i osetljivost tokom seksualnog odnosa i omoguće snažnije orgazme. Vežbe za jačanje karlice mogu da pomognu i muškarcima s problemima erektilne disfunkcije i urinarne inkontinencije, kažu u NHS-u.

9. Snižava rizik od raka

Redovan seks smanjuje rizik od pojave raka, naročito kod muškaraca. Australijska studija objavljena u publikaciji "Journal of the American Medical Association" otkrila je da muškarci koji ejakuliraju barem 21 put mesečno znatno smanjuju verovatnoću za razvoj raka prostate.

10. Bolje ćete spavati

Kao i trening, i seks ubrzava srčani rad, što na kraju vodi do opuštanja. U skladu s tim je opštepoznata činjenica da muškarci nakon orgazma postaju pospani i brzo utonu u san. Za to je odgovoran hormon prolaktin, koji se oslobađa u telu nakon seksa.

11. Seks podmlađuje

Vodite li ljubav tri puta nedeljno, možete da izgledate 10 godina mlađe od svoje stvarne starosne dobi. Tu tvrdnju izneo je škotski klinički neuropsiholog Dejvid Viks u svojoj knjizi "Secrets of the Superyoung" (Tajne supermladosti).

- Dobro je imati dobar seks - kaže on. Da li vam je potreban još neki razlog?

12. Najveća blagodet za kraj - seks zaista produžava život!

Vrhunac ovih čudesnih pozitivnih učinaka redovnog seksa na naše zdravlje jeste taj da ćemo vodeći ljubav životnom veku verovatno dodati pokoju godinu. U studiji objavljenoj u publikaciji "British Medical Journal" navodi se da muškarci koji redovno vode ljubav žive dvostruko duže od onih koji se retko ili nikad ne upuštaju u akciju. Pa ako ovo i zvuči pomalo preterano, ipak ne umanjuje ukupne dobrobiti redovnog seksa.

Izvor: Živim.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još