USKORO LAKŠI ULAZAK U EGIPAT I TURSKU: Srbija ima dogovor sa četiri zemlje u koje građani mogu da putuju bez testova

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić, danas je rekao da Srbija ima dogovor sa četiri zemlje u koje građani mogu da putuju bez testova, dok bi razgovori sa Egiptom i Turskom mogli da donesu dobre vesti za srpske turiste.

- U ovom trenutku imamo dogovor sa BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Albanijom. Sa Grčkom imamo dogovor da može da se uđe sa PCR testom ne starijim od 72 sata ili sertifikatom o bilo kojoj vakcini. Sa Hrvatskom važi negativan antigenski test, a može da se uđe i sa bilo kojom vakcinom - rekao je Seničić.

Gostujući na TV Prva, on je pojasnio kakva je situacija sa ostalim turističkim destinacijama zanimljivim za srpske građane.

- Za Egipat imamo veliko interesovanje, tamo je zasad potreban PCR test. Vodimo razgovore sa Egipćanima o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, verujem da neće biti problema, jer i tamo građani primaju kineski "Sinofarm". Očekujem do kraja maja da se reši to - kazao je Seničić.

Što se Turske tiče, očekuje se da će do kraja maja biti ukinute kontrolne mere za turiste.

- Sada je potreban PCR, ali verujem da će do kraja maja da se to ukine, odnosno, da strani tursiti neće imati bilo kakve uslove za ulazak u Tursku. Turci i Egipćani jako vode računa o merama, higijeni. Mnogo naših državljana je prošle godine letovalo u Turskoj, doduše, manje nego inače, nismo imali nijedan slučaj zaraze, ali mora svakako da se pazi i poštuju mere zemlje u kojoj gostujete - naglašava direktor Jute.

Što se tiče vakcinacionog turizma, odnosno reklame koja se pojavila u Turskoj, u kojoj se nudi građanima da dođu u Beograd i vakcinišu se, Seničić je ocenio da je reč o prevari.

- Ovog trenutka postoji samo jedan vakcinacioni turizam između Nemačke i Turske. Nemački turisti koji žele mogu da se vakcinišu u Rusiji, idu dva puta u razmaku od tri nedelje, ostaju po dva noćenja. U Saudijskoj Arabiji može vakcina da se plati, a ovde ta mogućnost ne postoji - dodao je Senicić.

On je ocenio da bi bilo dobro kada bi se cena PCR testa za naše građane smanjila za osobe koje planiraju putovanja u inostranstvo i za decu od 14 do 16 godina, što bi takođe "pomoglo turističkim agencijama".

- Dobro je i što je spuštena cena PCR testa za strane državljane, očekujemo da će nam doći turisti iz pojedinih država - poručio je Seničić.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još