780 EVRA NA 36 RATA: Počela akcija jeftinijeg uvođenja gasa u Srbiji

Akcija jeftinijeg uvođenja gasa u domaćinstva, po ceni od 780 evra na tri godine, nakon otklanjanja svih birokratskih prepreka, najzad je počela. "Srbijagas" je pozvao sve zainteresovane građane da se jave. Kako ovo preduzeće ističe, rok za završetak radova na izgradnji gasnog priključka je 90 dana od plaćanja prve mesečne rate troškova za priključenje.

- Cena priključka je 780 evra u dinarskoj protivvrednosti - navodi se u pozivu "Srbijagasa" objavljenom na njihovoj internet stranici.

- Troškovi mogu da se plate na 36 mesečnih rata, beskamatno, s tim što iznos koji odgovara PDV-u, a ulazi u cenu od 780 evra, kupac plaća avansno, u roku od tri dana od izdavanja računa. Preostali deo izmiruje u 36 jednakih mesečnih rata. Prva rata dospeva u roku od osam dana od trenutka zaključenja ugovora, a ostale u skladu sa planom otplate. Taj plan otplate, kako ističu, predstavlja sastavni deo ugovora, i u njemu će precizno biti navedeni iznos i datum dospeća svake pojedinačne mesečne rate troškova priključenja. Brojevi telefona predstavništava "Srbijagasa" na koje se građani mogu obratiti za sve dodatne informacije, u zavisnosti od mesta stanovanja, navedeni su na internet sajtu preduzeća.

Dogovoreno je da i kompanije koje daju opremu i sertifikovane projektantske firme omoguće da i njihove usluge građani mogu da plate na 36 rata. U ovom trenutku sve je obezbeđeno za priključivanje 350.000 domaćinstava. Potrošači sada imaju mogućnost, da u delovima Srbije, gde postoji izgrađena mreža, uvedu gas pod promotivnim uslovima.

Podsetimo, glavni preduslov da se omogući niža cena priključka bila je izmena odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata, koji je u nadležnosti Ministarstva građevine. Time je obezbeđeno ukidanje visokih taksa lokalnih samouprava koje su građanima značajno uvećavale trošak za uvođenje plavog energenta, od 400 do 1.200 evra. To je bio glavni razlog što su mnogi odustajali od priključenja na gas, koji je na duži rok najisplativiji energent. "Srbijagas" radi na sprovođenju ubrzane gasifikacije u celoj zemlji, što je izuzetno značajno, ne samo za građane, već i za industriju i privlačenje investitora.

U Srbiji se se na plavi energent greje tek oko 300.000 domaćinstava, a u planu je da do kraja 2022. godine na gasovod bude priključeno njih 550.000. Time će se smanjiti zagađenje, koje je sada najveće u prestonici zbog individualnih ložišta. Vojvodina je već 100 odsto gasifikovana, a Beograd će to biti, kako je najavljeno, do polovine 2022. godine.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još