TREĆA U SRBIJI, PRVA U VOJVODINI: Položen kamen temeljac za kovid bolnicu u Novom Sadu

U Novom Sadu počela je izgradnja kovid bolnice, treće u Srbiji, a prve u Vojvodini za te namene, a svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.

Pored predsednika, svečanosti na Mišeluku, na mestu gde će nići nova bolnica, prisustvovali su i ministri Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Radovi na izgradnji trebalo bi da traju do kraja leta, a procenjeni rok za završetak kovid bolnice je 1. septembar, kada bi prvi pacijenti mogli biti zbrinuti.

Zarad komunalnog opremanja lokacije na kojoj se danas i postavlja kamen temeljac, Grad Novi Sad iz svog budžeta izdvojio je 250 miliona dinara, a odlukom gradske skupštine Republici je predato više od 25.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta na Mišeluku.Predsednik je istakao da će nova kovid bolnica značajno povećati kapacitete za kovid pacijente.

Poželeo je radnicima srećan početak radova i da završe sve u roku od četiri meseca.

- Gledajte da to završite na vreme, na ponos svih nas i da imamo više kapciteta za lečenje - poručio je Vučić radnicima.

Oni su mu rekli da istovremeno obavljaju i spoljane i unutrašnje radove na izgradnji nove bolnice, kao i da imaju na raspolaganju oko 600 do 700 ljudi.

Prema ranijim najavama, kapacitet te zdravstvene ustanove biće oko 600 kreveta, od kojih će 400 biti namenjeno za pacijente na poluintezivnoj nezi i oko 200 kreveta za najteže pacijente, odnosno za one kojima je potrebna intezivna nega.

Do kraja epidemije kovida 19, objekat na Mišeluku u potpunosti će biti u funkciji lečenja obolelih od tog virusa sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, a po okončanju borbe protiv koronavirusa, objekat će biti pretvoren u Gradsku bolnicu, u kojoj će se lečiti Novosađani, ali i žitelji brojnih susednih opština, pa i čitave Vojvodine.

Izgradnju kovid bolnice u Novom Sadu najavio je predsednik Srbije krajem februara, kada je poručio da će i u najvećem gradu severne pokrajine nići objekat po uzoru na one u Batajnici i u Kruševcu.

Do sada su oboleli od korona virusa, čije je zdravstveno stanje zahtevalo hospitalizaciju, lečili na tri različita mesta u Novom Sadu, a najveći teret od početka epidemije izneo je Klinički centar Vojvodine.

Izgradnja kovid bolnice na Mišeluku trebalo bi ujedno da označi i rasterećenje KCV-a, gde se svakodnevno leče korona pozitivni pacijenti još od 7. marta prošle godine.

Novi Sad će, izgradnjom kovid bolnice na Mišeluku, postati treći grad u Srbiji koji će za kratko vreme dobiti novu zdravstvenu ustanovu koja će nakon smirivanja epidemije ostati u zdravstvenom sistemu Grada.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će kovid bolnica u Novom Sadu, za koju je položen kamen temeljac, biti od ogromnog značaja za celu pokrajinu, jer će, primera radi, samo u njoj biti 220 mesta intenzivne nege, dok cela Vojvodina sada ima 170 takvih bolničkih mesta.

Vučić je izrazio uverenje da će bolnica biti izgrađena u najavljenom roku - do 1. septembra i istakao da je posebno ponosan na bolnice koje su izgrađene ili se grade širom Srbije.

Vučić je naveo da izgradnja i rekonstrukcija KVC-a košta 50 miliona evra, pri čemu je samo oprema 18-19 miliona evra, i da je to ogroman novac.

On je rekao da Kovid bolnicu u Novom Sadu gradi "Termomont", koji je izgradio i prethodne dve, u Batajnici i Kruševcu, i na vreme ih završio.

- Mi bismo bili u potpunom kolapsu da nismo imali batajničku bolnicu, sa 1.000 kreveta. Imali bismo slike iz Indije ili nekih drugih zemalja - rekao je Vučić.

Ukazao je da cela Vojvodina sada ima 170 mesta intenzivne nege, dok će ih samo u novoj bolnici biti - 220, što je 56 odsto ukupnih kapaciteta intenzivne nege u celoj pokrajini.

- To pokazuje koliko je važna izgradnja bolnica, koliko je to od značaja za ljude koji žive u Novom Sadu, pokrajini. Za nas je to jedan od uspeha - rekao je Vučić.

Dodao je da je novac za bolnicu izdvojen u budžetu i da neće bit kašnjenja.

- Dosta je ljudi koji se bave javnim poslom, a koje nije lako voleti. Ja spadam u takve. Međutim, mnogo je važnije da analizirate rezultate. U 40-50 godina gotovo da nije bilo novih pogona i fabrika u Novom Sadu, a u poslednih nekoliko otvoreno ih je šest - Lir, Aptiv, Boš sistemi, Kontinental uz RND centar, Nidek i Beri Kalebo - nabrojao je Vučić.

Ostvaren je, ističe, veliki uspeh u dovođenju investitora, čime je zaposleno na hiljade ljudi, a time se pokazalo i da je Novi Sad odlično mesto za investcije.

- Zajedno smo to uradili, jedni bez drugih ne bismo mogli. To je dovelo da imamo više novca u budžetu, da može da se pomogne razvoju i vraćanju svega vrednog što smo izgubili u NATO agresiji, od zgrade RTV-a do drugih stvari - rekao je Vučić.

Govoreći o važnosti izgradnje kovid bolnice, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je kazao da je ona nemerljiva, istakavši da oseća zadovoljstvo, jer, prema njegovim rečima, niko ne bi poverovao pre samo nekoliko meseci da će biti izgrađena jedna takva bolnica do početka jeseni.

- Nekada su nam zatvarali fabrike, ali sada više ništa nije isto. Ovo je garancija da ćemo imati nove investiciji, jer bez zdravlja nemamo ništa - poručio je Vučević na početku radova na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu.

On je istakao da će Grad Novi Sad učiniti sve da radovi budu završeni u roku, poručivši da sa kovid bolnicom sledi preporod čitavog Mišeluka koji će, kako je istakao, biti jedna od najatraktivnijih lokacija za život u čitavom gradu Novom Sadu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je od pre šest godina krenula velika nabavka dijagnostičke opreme, te da je AP Vojvodina ušla nešto spremnija u borbu protiv korona virusa u odnosu na druge regije.

- Odavde na svega tri kilometra grade se i novi blokovi na Institutima u Sremskoj Kamenici, a samo izgradnjom ove kovid bolnice, broj smeštajnih kapaciteta intezivne nege u Vojvodini biće udvostručen - naveo je Mirović, istakavši da će ova bolnica biti spremna za prijem prvih pacijenata u zadatim rokovima.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još