REGENERON - O KAKVOM LEKU JE ZAPRAVO REČ: Koktelom antitela u borbu protiv Kovida-19

U Srbiju je stigao još jedan lek koji se koristi u lečenju Kovida-19 - "regeneron" koji se već nalazi u našem protokolu lečenja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dopremljeno 20.000 tableta ovog leka, koji će se koristiti u terapiji obolelih od korone pored medikamenta "bamlanivimab", koji je već u upotrebi.

O kakvom leku je zapravo reč?

Istraživanja pokazuju da medikament američke kompanije "Regeneron", po kojoj lek nosi ime, sprečava prodor virusa u ćeliju i da najbolji efekat ima kada se daje u početnom stadijumu bolesti.

Profesor dr Radan Stojanović, klinički farmakolog s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, naglašava da je reč o preparatu koji u sebi sadrži dve vrste monoklonskih antitela, koja su stvorena u laboratoriji. Ona se vezuju za spajk (S) protein virusa korona i tako sprečavaju da on uđe u ćeliju. Ovaj lek je dobio odobrenje Američke agencije za hranu i lekove za hitnu primenu.

- Pokazalo se da je ta kombinacija dva antitela efikasnija nego kada se daje recimo jedno antitelo, kao što je slučaj sa "bamlanivimabom", koji je u SAD povučen kada se pokazalo da nije toliko efikasan protiv novih sojeva virusa. Očekuje se da će "regeneron" biti efikasan i protiv tih mutanata. Korist od leka mogu da imaju ambulantni pacijenti, dakle oni koji ne leže u bolnicama, koji imaju umerenu i lakšu formu bolesti, ali kod kojih postoji rizik da će razviti tešku formu bolesti. To su oboleli od korone koji su stariji od 55 godina, koji imaju pridružene bolesti poput kardiovaskularnih, respiratornih… - kaže dr Stojanović.

Doktor napominje da je bitno da se ovaj lek daje što pre od kada je kod pacijenta otkriven pozitivan PCR nalaz, odnosno čim se pojave simptomi korone, u prvih deset dana.

- Vakcinama teramo organizam da stvara antitela, a ovde je reč o gotovim antitelima koja su stvorena u laboratoriji. Lek se daje intravenski, pa je važno da stručni kadar koji to daje pacijentu mora da bude edukovan i da zna šta treba raditi, na primer, u slučaju pojave anafilaktičkog šoka. Ne sme da se primenjuje kod onih koji leže u bolnici i primaju kiseonik i kod kojih je već bolest poodmakla. Važno je naglasiti da pacijenti koji prime ovaj lek ne smeju u naredna tri meseca da se vakcinišu protiv kovida, jer vakcina neće dati nikakav efekat - napominje dr Stojanović.

Rezultati kliničkih ispitivanja pokazali su da ovaj "koktel antitela" pruža snažnu zaštitu protiv Kovida-19 kada se daje ljudima koji žive s nekim ko je zaražen koronom. Jedna studija je obuhvatila više od 1.500 ljudi koji su živeli u istom domaćinstvu s nekim ko je imao pozitivan test na virus, a oni koji su u roku od četiri dana dobili injekciju pomenutog medikamenta i imali su 81 odsto manje šanse da se razbole od korone u odnosu na dobrovoljce koji su dobili placebo.

Kako ističe profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog, "regeneron" ima koncentrovana antitela i deluje bolje kod pacijenata nego kada im se daje plazma rekonvalescenata.

U nekim zemljama se daje preventivno osobi čiji je član domaćinstva oboleo od kovida kako bi se zaštitili dok su zdravi. Daje se i kod onih koji su pozitivni na testu, ali još nisu razvili simptome oboljenja. Lek nije jeftin, košta nekoliko stotina dolara i zato ga uglavnom imaju bogate zemlje. Apsurd je da su kod nas takvi lekovi u bolnicama, jer oni moraju da se nalaze u kovid ambulantama. Za sada još nije izmišljen medikament koji sigurno leči koronu. Jedini pravi lek je kiseonik. Pokazalo se da pomaže i deksametazon, hormon nadbubrežne žlezde. Sve ostalo su lekovi za slične bolesti, ebolu, grip, koji nemaju većeg efekta. Daje se niz lekova u nadi da će nešto pomoći. Najvažnija preventiva je i dalje vakcinacija – smatra dr Radovanović.

U medijima se pominje da je i bivši američki predsednik Donald Tramp dobio ovaj koktel antitela, koji mu je pomogao da se izbori s koronom.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još