DOBRE VESTI ZA SRPSKE TURISTE: Grčka danas popušta epidemiološke mere i otvara plaže

Muzeji u Grčkoj biće od sledeće nedelje ponovo otvoreni za posetioce, što je dan pre zvaničnog početka turističke sezone 15. maja, saopštile su vlasti danas.

Mesta poput Akropoljskog muzeja zatvorena su od sredine novembra, kada je uvedena druga blokada zbog suzbijanja širenja koronavirusa.

- Očigledno je da epidemiološka slika zemlje pokazuje stalno poboljšanje - rekao je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias, prenosi Rojters.

Dodao je da su vlasti zabeležile smanjenje epidemiološkog opterećenja, jer broj infekcija opada, a broj vakcinacija raste i tako je u 61 regionu, uključujući Atinu i Solun.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je ove nedelje da je kombinacija široko rasprostranjenog testiranja, imunizacije i činjenice da će se mnoge aktivnosti odvijati na otvorenom vlastima pružila uverenje da će turisti moći bezbedno da posete Grčku.

Turizam čini oko petinu grčke ekonomije i tržišta rada, a nakon najgore godine za taj sektor, zemlja ne može da priušti još jedno izgubljeno leto.

Vlada je počela da ublažava ograničenja krajem prošlog meseca nakon izvesnog smanjenja broja slučajeva Kovid-19.

Barovi i restorani ponovo su otvoreni ranije ove nedelje, dok će uređene plaže biti otvorene danas.

Bioskopi na otvorenom počinju sa radom 21. maja, a predstave na otvorenom kreću 28. maja. Osnovne škole otvaraju se 10, a obdaništa 17. maja.

Zemlja od 11 miliona žitelja prijavila je ukupno 358.116 infekcija i 10.910 smrtnih slučajeva. Juče je prijavila 2.691 novi slučaj zaraze, a 63 osobe su preminule.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još