Izložba "Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“ u Muzeju Vojvodine

U četvrtak, 13. maja 2021. godine, u 19 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) otvara se izložba Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine.

Izložba je realizovana u saradnji sa Karlovačkom gimnazijom, a autorke izložbe su mr Lidija Mustedanagić, muzejska savetnica i Čarna Milinković, viša kustoskinja istoričarka.

Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji, koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavlja svoj jubilej – 230 godina postojanja – tokom 2021. godine. Iste godine kada je osnovana Gimnazija, začeta je i Spomen-biblioteka koja danas čuva stare i retke knjige unutar bogatog bibliotečkog fonda od skoro 19.000 izdanja, a u njoj se nalazi i najstarija botanička zbirka u Srbiji – Volnijev herbarijum, koji je nastao 1797. godine. Herbarijum sadrži 7.000 eksikata ili primeraka biljaka, od toga je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka.

Ovo dragoceno kulturno nasleđe Karlovačke gimnazije biće izloženo i predstavljeno javnosti, kao i muzealije u vezi sa Karlovačkom gimnazijom koje se nalaze u Muzeju Vojvodine. Modernim muzeološkim pristupom zbirkama Karlovačke gimnazije formiran je narativ prijemčiv za gradsku publiku i omladinu, koji ovu cenjenu školsku ustanovu predstavlja kao čuvara kulturnog blaga, upoznajući nas ujedno i sa i njenim istorijatom.

Otvaranje izložbe zainteresovana publika moći će da prati i online putem sledećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=z0DIBMo0iCQ

Pogledajte još