AMBASADOR ČEŠKE REPUBLIKE U SRBIJI TOMAŠ KUHTA: Poseta predsednika Vučića Pragu vrhunac je mog trogodišnjeg rada u Srbiji

- Za tri godine mog obavljanja dužnosti ambasadora u Srbiji, Česku republiku su posetili premijerka Srbije, ministar inostranih poslova, ministar poljoprivrede i brojni poslanici. Sa Češke strane u poseti Srbiji su bili predsednik Zeman 2019. godine, a ove godine premijer pa ministar inostranih poslova i to uprkos kovidu. "Mozaik" će biti kompletan sa posetom predsednika Vučića koji stiže u Prag u dvodnevnu posetu - izjavio je ambasador za Geopolitikon.cz.

- Srbija ima za češke investitore i privrednike ogroman potencijal. To je država koja ima privredni rast i pruža niz pogodnosti. Mogu reći da je interesovanje čeških privrednika tri puta veće od naših kapaciteta predviđenih u sastavu oficijalnih poseta.

Da li Češka i Srbija mogu zajedno nastupiti na trećem trgu u oblasti vojne industrije? (g. Kuhta je bivši pomoćnik ministra odbrane)

- Negde smo konkurencija a negde bi mogli da dogovorimo zajednički nastup. Imamo nov ugovor sa srpskim ministarstvom odbrane. Radimo na tome da srpski piloti vojnih helikoptera mogu koristiti češki vojni trening centar u Pardubicama.

Češka u drugoj polovini 2022. predsedava savetom Evrope. Koliko će to imati uticaja na region i Srbiju koji žele u EU?

- To je češki prioritet. Srbija je prirodan deo Evrope i evropskih vrednosti. Cela Višegradska četvorka svim silama podržava ulazak Srbije u EU. Ne treba s tim odugovlačiti i rizikovati pad motivacije Srbije za ulazak u EU. S druge strane Srbija treba da nam pomogne da bi smo mogli pomoći - argumentovati Briselu važnost ulaska Srbije u EU. Naravno ukoliko to Srbija želi. Danas tako stoje stvari da je jasno da predsednik Vučić i ministarka Joksimović imaju veliku volju da pomeraju stvari, ne samo na papiru u smislu novih zakona koji Srbiju vode u EU, nego i u primeni tih zakona. Do 2022. biće još bolje u tom smislu. Češka je spremna da prenese Srbiji procesna iskustva u vezi ulaska u EU. Naprimer Hrvatska je prepisala češka iskustva u vezi EU ekoloških uslova i standarda u procesu pristupanja EU.

Izvor: Geopolitikon.cz
Foto: Geopolitikon.cz

Pogledajte još