SRBIJA ZAVRŠILA TAKMIČENJE NA 15. MESTU: Italija odnela pobedu na 65. Pesmi Evrovizije (VIDEO)

Završena je još jedna "Pesma Evrovizije", verovatno najiščekivanija dosad, pošto je prošlogodišnja otkazana zbog pandemije koronavirusa. Uprkos najvećem interesovanju domaće javnosti za "Evrosong" u poslednjih nekoliko godina, Srbija nije zabeležila plasman kojem se javnost nadala, ali ne može se reći da je 15. mesto loša pozicija u završnici evropskog muzičkog spektakla. Sanja, Ivana i Ksenija nemaju čega da se stide, imajući u vidu da su od publike dobile isti broj dvanaestica kao i pobednici iz Italije.

Kada se pogleda poredak nakon glasova žirija, primećuje se da se samo u nijansama razlikuje od predviđanja kladionica uoči takmičenja. Pitanje je samo, da li su kladionice toliko dobre u proceni pobednika ili se članovi žirija jednostavno oslanjaju na njihove kvote.

Ipak, ne smemo da propustimo da zabeležimo da je žiri Severne Makedonije dao jedinu dvanaesticu grupi "Hurricane", dok im je hrvatski žiri dodelio sedam poena. Među najboljih deset pesama bili smo i kod muzičkih stručnjaka iz Albanije, koji su nam dali jedan poen.

Od ukupno 82 poena, koliko smo dobili od gledalaca, pet dvanaestica stiglo je iz Slovenije, Severne Makedonije, Austrije, Švajcarske i Hrvatske. Isti broj dvanaestica od publike dobili su i pobednici iz Italije, ali i predstavnici Litvanije i Ukrajine.

Pet poena dodelili su nam bugarski gledaoci, po četiri smo dobili od Italije i Malte, a po tri poena od gledalaca iz Nemačke i Francuske.

Prvi put smo dobili poene od Australije - dva boda, a od gledalaca iz Švedske jedan.

Da je tokom prenosa glasala samo publika, Srbija bi se našla na devetom mestu, ispred Grčke i Švedske.

Kada saberemo sve ove brojeve, možemo slobodno reći da naše Uraganke nemaju čega da se postide. Sanja, Ivana i Ksenija su zapalile, a možda je u njihovom slučaju bolje reći – oduvale, scenu i postigle sjajan uspeh kod domaće publike, o čemu govore sjajne reakcije na društvenim mrežama.

Sinoćna završnica "Pesme Evrovizije" bila je prava statistička bomba za sve obožavaoce brojeva, pošto su zabeležene neke dosad neviđene stvari.

Navikli smo da predstavnike Velike Britanije viđamo pri dnu tabele, ali sinoćni rezulat je zaista bio nezabeležen. Otkako je 2016. godine promenjen sistem glasanja, nije se dogodilo da neka zemlja zabeleži "duplu nulu", odnosno da ne dobije nijedan poen od žirija i publike.

To znači da pesma Džejmsa Njumana nije bila među prvih deset pesama na odvojenim tabelama žirija i publike. Ovo je druga britanska nula na "Evrosongu" i nema sumnje da će se pozabaviti time, osim ukoliko se ne povuku sa takmičenja.

Kod publike se nisu proslavili ni predstavnici Španije, Nemačke i domaćina Holandije, ali ih je britanske sramote spasilo to što su im pojedini članovi žirija dali poneki poen.

Međutim, uprkos tome što se mislilo da su "evrovizijske nule" novim sistemom iskorenjene, interesantno je da se od 1998. godine, kada je prvi put uvedeno telefonsko glasanje, nije dogodilo da više od dve zemlje ne dobiju nijedan poen od gledalaca.

Ipak, vreme je da se vratimo u vrh tabele. Grupa "Maneskin" ostvarila je treću pobedu za Italiju, zemlju koja je poslednji put trijumfovala pesmom Insieme: 1992 Tota Kotunja, u Zagrebu 1990. godine.

Italijanski rok jeste osvojio najviše poena u zbiru, ali sa pet dvanaestica od publike, među kojima je jedna iz Srbije, i četiri od žirija, ne može se reći da je ostvarena neprikosnovena pobeda. Italijanima je za rukom pošlo to što su osvojili dosta nižih poena. Dovoljno je reći da su dobili po deset poena od gledalaca u 13 zemalja.

Sve je to dovelo do 318 poena od publike, što je uz 206 poena žirija, napravilo nedostižnu razliku.

Italija je jedina zemlja "velike petorke", pored Nemačke, koja je uspela da pobedi na "Evrosongu", otkako je to pravilo uvedeno 2000. godine. Zbog toga ćemo sledeće godine u finalu gledati 25 zemalja, pošto neće biti zemlje domaćina koja se automatski kvalifikuje.

Favoriti žirija podbacili kod publike

Predstavnici Francuske i Švajcarske, koji su se našli na pobedničkom postolju, osvojili su po osam dvanaestica od članova žirija, ali su kod publike podbacili – Francuska je dobila 12 poena samo od Belgije, Portugalije, Holandije i Španije, a predstavnik Švajcarske samo od Albanije.

Ostaje žal za neostvarenom pobedom Francuske, koja bi bila istorijska, pošto bi se prvi put dogodilo da je jedna zemlja istovremeno pobednik i "Dečje pesme Evrovizije" i velikog takmičenja.

Bez razmišljanja bi se moglo reći da je iznenađenje večeri bilo i to što se Švedska nije našla među najboljih deset zemalja u završnici. Izgleda da mladi Tuse nije uspeo u onome što se od švedskih predstavnika očekuje, s obzirom na to da je završio na 14. mestu, što je najlošiji plasman Švedske od 2013. godine.

Za nama je još jedna sjajna "Pesma Evrovizije", koju se isplatilo čekati, pošto smo dobili jedno zaista jako takmičenje za čiji se trofej ravnopravno borilo dosta takmičara, više nego uobičajeno. Najveću naklonost su ipak dobili Italijani, pa ćemo posle više od 30 godina gledati Evrosong sa Apeninskog poluostrva.

Izvor: RTS
Foto: Eurovision Song Contest - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još