SRBIJA JE SVE BLIŽE KOLEKTIVNOM IMUNITETU: Veliki broj gradova u Srbiji prelazi 50 odsto vakcinisanih

U Beogradu je 53 odsto punoletnih građana primilo makar prvu dozu vakcine, pokazuju najnoviji podaci, a direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kaže da sve veći broj gradova u Srbiji prelazi 50 odsto vakcinisanih prvom dozom i da se očekuje da će se danas dostići ukupno 4,5 miliona datih vakcina.

On je za RTS rekao da se odmah iza Beograda nalaze Priboj, Niš, Užice, Mali Zvornik, Bosilegrad, Kikinda, Novi Sad, Sremska Mitrovica i Kladovo.

- Primećeno je da je povećan broj zainteresovanih za vakcinaciju, ovaj broj gradova se iz trenutka u trenutak povećava - kaže Jovanović.

Naveo je da se popravlja situacija u svim gradovima kada je reč o broju vakcinisanih, a da je ispod 25 odsto vakcinisanih i dalje u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu, Mionici i Žagubici.

Naveo je da je do sada u Srbiji je prvu dozu vakcine primilo 2.495.000 građana, ili oko 46,2 odsto punoletnih građana, a drugu dozu 1.995.000 građana.

- To praktično znači da ćemo sutra imati nekoliko okruglih brojeva, imaćemo 2,5 miliona prvih doza, dva miliona drugih doza i 4,5 miliona datih vakcina u Srbiji - rekao je juče Jovanović.

Naveo je da se povećao i procenat mladih koji su se vakcinisali i da je u ovom trenutku u starosnoj grupi od 18 do 30 godina ispod 14 odsto vakcinisanih.

- Naravno to nije dovoljan broj i zato poziv mladima da iskoriste vikend, ali i da iskoriste priliku da se vakcinišu do ponedeljka, jer time ostvaruju pravo na dodatnu finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara - rekao je Jovanović.

Kaže da je na punktovima za vakcinaciju u tržnim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, za koje navodi da dobro rade, do sada vakcinisano više od 20.000 građana.

U beogradskom autobusu za vakcinaciju do sada je, kako je rekao, vakcinisano skoro 3.000 građana, a autobus je danas bio u Obrenovcu.

Takav autobus je krenuo i u Novom Sadu, a Jovanović kaže da je u njemu do sada već vakcinisano nekoliko stotina građa, a da će za vikend biti postavljen na Trgu slobode, prenosi Tanjug.

- Pozivamo građane da dođu i bez zakazivanje na bilo koji od 226 punktova širom Srbije da se vakcinišu. Svakodnevno podaci o broju zaraženih govore da smo na odličnom putu da stavimo tačku na borbu protiv kovida - rekao je Jovanović.

Kaže da vakcina ima dovoljno i da su sve četiri vrste vakcina dostupne građanima.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.