ŠIROKE FARMERKE, VISOKE ŠTIKLE: Vozačima u Britaniji prete kazne ako za volan sednu neadekvatno obučeni i obuveni

Britanski vozači koji za volan sednu u širokim farmerkama, dugoj suknji ili haljini ili pogrešno izaberu obuću, rizikuju da plate kaznu od 5.000 funti ukoliko ih policija zaustavi.

Bez obzira da li su krenuli samo do prodavnice ili na duže putovanje, britanski vozači će morati dobro da razmisle šta će da obuku i obuju pre nego što sednu za volan, jer u slučaju da ih zaustavi policija, to može skupo da ih košta.

Ne samo da će platiti novčanu kaznu, već će dobiti i kaznene poene.

Ukoliko saobraćajni policajac utvrdi da vozač nije odeven u skladu sa propisima, na licu mesta će platiti kaznu od 100 funti i dobiti tri kaznena poena, ali ako spor dođe do suda, maksimalna kazna može biti i 5.000 funti i devet kaznenih poena, pa čak je predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole.

Kako se treba obući pre sedanja za volan?

Kao što pravilo 97 Kodeksa o autoputevima kaže: "Odeća i obuća koju odlučite da nosite dok vozite ne smeju vas sprečiti da pravilno koristite upravljačke komande u automobilu".

Na vrhu "crne liste" našle su se duge suknje i haljine. Iako izgledaju lepo i udobne su, mogle bi da se zapletu oko pedala i ograniče sigurno upravljanje vozilom.

Isto važi i za vrlo široke farmerke.

Što se tiče obuće, to bi trebalo da bude prilično jednostavno razumeti.

Štikle ne dolaze u obzir. Previše udaljavaju stopalo od pedala da bi se u njima moglo bezbedno upravljati automobilom. Zato bi najbolje bilo u kolima držati rezervni par cipela sa odgovarajućom visinom potpetice.

Japanke i papuče su takođe zabranjene. Zakon kaže da je svaka cipela sa đonom debljine manje od 10 milimetara nesigurna i zbog toga se njeno nošenje kažnjava novčanom kaznom.

Opet, s druge strane, i čizme sa debelim đonom utiču na bezbednu vožnju i takođe se smatraju opasnim.

Između ostalog, na spisku su se našle i naočare za sunce koje ne smeju biti previše zatamnjene, a okvir mora biti dovoljno širok da ne zaklanja periferni vid vozača.

Dakle, pre nego što odlučite da automobilom obiđete Veliku Britaniju, dobro razmislite šta ćete da obučete i sledite pravila, jer vam to može uštedeti dosta novca.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još