"Putevi Srbije" dobili trećinu

JP "Putevi Srbije" konkurisalo sa 49 projekata, za čiju je realizaciju potrebno 33 milijarde dinara.

Ministarstvo za infrastrukturu zatražilo je blizu 33 milijarde iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) za realizaciju 49 projekata iz putnog sektora (zahtev podnelo Javno preduzeće "Putevi Srbije" − JPPS), ali će morati da se zadovolji sa "samo" 10 milijardi. Inače, Kancelariji za NIP stiglo je 6.938, dok je odobren 971 projekat, za koje je obezbeđeno 47 milijardi dinara ili 587,5 miliona evra. Ove godine biće finansiran 601 novi, a nastavljeno 370 starih projekata. Za realizaciju projekata u centralnoj Srbiji biće potrošeno čak 36 milijardi dinara (721 projekat), vojvođanskim će pripasti samo devet milijardi dinara, a projektima na Kosovu i Metohiji 1,3 milijarde dinara. Od odobrenih sredstava u nove projekte biće usmereno 24,8 milijarde, a u već započete 22 milijarde dinara. 

Zanimljivo je pogledati koliko je Ministarstvo za infrastrukturu, odnosno JPPS zatražio, a koliko sredstava iz NIP-a dobio. Za izgradnju obilaznog autoputa oko Beograda (Dobanovci − Bubanj potok) dobiće 2,5 milijardi dinara, što će biti najveće pojedinačno izdvajanje iz NIP-a u ovoj godini. Za izgradnju autoputeva od Niša do Dimitrovgrada i od Leskovca do Preševa određeno je 900 miliona, a za rekonstrukciju Pančevačkog mosta 800 miliona dinara. Za nastavak radova na Obilaznici zatraženo je osam, a za autoputeve Niš−Dimitrovgrad i Leskovac − makedonska granica 4,3 milijarde dinara. Prema programu poslovanja za 2008. godinu JP "Putevi Srbije", potrebno je obezbediti oko 14,7 milijardi dinara za nastavak radova na preko 40 projekata, kojima je obuhvaćena izgradnja, rekonstrukcija i rehabilitacija državnih puteva. 

Ove godine se planira započinjanje 39 novih projekata koji obuhvataju radove na 390 kilometara puteva, čija je vrednost nešto preko osam milijardi dinara. Svi planirani radovi u 2008. trebalo bi većim delom (preko dve trećine) da se finansiraju sredstvima NIP-a. Sredstva iz NIP-a stoje na raspolaganju potencijalnim korisnicima od druge polovine 2006. godine. Međutim, iako je glad za investicijama u Srbiji velika, sredstva nisu efikasno korišćena. Primera radi, za NIP je prošle godine bilo izdvojeno 44,3 milijarde, ali je realizacija plana iznosila oko 88 odsto, odnosno, ostalo je neiskorišćeno više od 4,5 milijardi dinara.

("Pregled")

Pogledajte još