JEDAN POROĐAJ - DESET BEBA: Južnoafrikanka oborila svetski rekord

Ginisov svetski rekord za najveći broj beba rođenih u jednom porođaju, trenutno drži Nadja Suleman, koja je rodila šest dečaka i dve devojčice u Kaliforniji, 2009. godine. Ipak, jedna žena iz Južnoafričke republike, rodila je 10 beba, što bi značilo da je rekord - oboren.

Gosiame Tamara Sitole (37) rodila je sedam dečaka i tri devojčice, izvestio je Pretorija njuz.

Tako je ugrožen trenutni svetski rekord, a iz "Ginisa" navode da "tek treba da vide bebe", pa će se zvanično oglasiti.

Suprug majke desetoro dece Teboho Čotetsi, rekao je za lokalne medije da su lekari, tokom pregleda utvrdili da Gosiame nosi osam beba - dve manje nego što je Južnoafrikanka rodila u ponedeljak uveče.

- To je sedam dečaka i tri devojčice. Bila je trudna sedam meseci i sedam dana. Srećan sam. Emotivan sam. Ne mogu puno da pričam. Hajde da razgovaramo ponovo ujutro, molim vas - izjavio je ponosni otac.

Ovaj par iz Južne Afrike tvrdi da su deca začeta prirodnim putem, iako je vrlo retko da žene nose tri ili više bebe i to se uglavnom dogodi posle veštačke oplodnje.

Gospođa Sitole, koja ima 37 godina, već je majka šestogodišnjih blizanaca. Kažu da se oseća dobro pošto se porodila carskim rezom u 29. nedelji trudnoće u ponedeljak uveče.

U izjavi za Pretorija Njuz pre mesec dana, ona je rekla da joj je bilo "teško na početku trudnoće" i da se molila da porođaj prođe kako treba.

Provela je noći bez sna zbog brige o onome što je trebalo da usledi. Pitala se "kako će bebe stati u matericu i da li će preživeti", ali doktori su je uverili da se materica širi.

Dok je mislila da nosi osmorke, bolele su je noge i doktori su otkrili da su se dve bebe nalazile u pogrešnom delu materice.

- To se razrešilo, od tada sam dobro i ne mogu da čekam da se porodim - rekla je Sitole u tom intervjuu.

Njen suprug je takođe bio presrećan i osećao se kao "odabrano božje dete".

- Ovo je čudo i cenim što mi se to dešava - rekao je.

Prethodno je zabeleženo tek nekoliko slučajeva desetorki, a li nijedna od beba nije preživela više od nekoliko dana.

Izvor: RTS/BBC na srpskom
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još