“Novi Sad za početnike”: Srpska Atina krije tajne ljubavi slavnih ličnosti koje su bile njegovi stanovnici

Prva tura u okrivu projekta “Novi Sad za početnike”. organizovana je danas, 12. juna, a tema ture bila je “Ljubavna istorija Novog Sada”.

Brojni posetioci danas su bili u prilici da se upoznaju sa nesvakidašnjom istorijom Novog Sada kroz ljubavi slavnih ličnosti koje su nekada bili njegovi stanovnici. Otkrile su se mnoge nepoznate pojedinosti o onome što se događalo iza kulisa javnih i privatnih zgrada u Novom Sadu.

Pozivamo sve Novosađane, goste, turiste i sve koji žele da nauče nešto više o istoriji Novog Sada, kroz projekat “Novi Sad za početnike” koji organizuje Udruženje INSTITUT ZA EVROPSKE VREDNOSTI, uz finansijsku podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada i medijsku podršku Kompanije Color Media Communications. 

Svi zainteresovani mogu da prisustvuju sledećim tematskim turama:

19.06. – "Tajne Petrovaradinske tvrđave" - Novi Sad za početnike, vođena tura na Petrovaradinskoj tvrđavi

  • 12.00h - Okupljanje kod glavnog ulaza u Vojnu bolnicu - “Gradić”
  • Tema vođene ture: ”Gradić” i interesantan život njegovih stanovnika; Petrovaradinska tvrđava - Izgradnja i sistemi odbrane

26.06. – "Novosadske kafane i poslastičarnice" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada

  • 12.00h - Okupljanje na Trgu slobode
  • Tema vođene ture: Kafane i poslastičarnice; Kafane - nekadašnji centri političkog, kulturnog, društvenog života, ali i mesta za zabavu i dokolicu; Poslastičarnice - slatka strana Novog Sada

03.07. – "Jevrejski Novi Sad" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada

  • 12.00h - Okupljanje kod ulaza u Jevrejskog groblje - Grbavica , Doža Đerđa
  • Tema vođene ture: Jevrejski Novi Sad - Procvat jevrejske zajednice u međuratnom periodu i stradanje u Drugom svetskom ratu.
  • Napomena: Nakon Jevrejskog groblja predviđen je obilazak Jevrejske ulice i Sinagoge gde ćemo čuti nešto više o jevrejskoj zajednici koja je jedna od najstarijih zajednica u Novom Sadu.

Tematske ture, sa početkom od 12.00h trajaće 60 minuta, a publiku će sa zanimljivom istorijom Novog Sada upoznati turistički vodić Biljana Milošević.

Za prijavu i sve dodatne informacije obratite nam se putem mejl adrese: ivana.rajinac.cpg@gmail.com

Pogledajte još