Otvorena izložba slika Cileta Marinkovića u Kulturnom centru Srbije u Parizu (FOTO)

Izložba "Prolaznici" Milana Marinkovića Cileta, koja tematski spaja duh Beograda i Pariza, otvorena je u Кulturnom centru Srbije u Parizu, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je na otvaranju, da se tom izložbom i nastupajućim programima, "nastavlja unapređenje tradicionalno bogate kulturne saradnje Srbije i Francuske", navedeno je u saopštenju.

- Saradnja se odvija u duhu Zajedničke izjave koju su 2019. godine u Beogradu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron - rekla je Gojković.

Ona je dodala da su "tradicionalnu povezanost Srbije i Francuske, Pariza i Beograda, dodatno ojačali naši umetnici, koji su u ovom gradu sazrevali i dostizali svoj profesionalni vrhunac".

- Magija Pariza i njegovih muzeja i galerija, gde se stvaralo, raspravljalo o umetnosti i trošila "umetnost življenja", bila je moćna inspiracija i putokaz za brojne stvaraoce iz Srbije - rekla je Gojković i dodala da "Prolaznici" spajaju Beograd i Pariz i prepliću duh oba grada.

Autor Milan Marinković rekao je da su dela koja su izložena nastala i u Beogradu i u Parizu.

- Tema izložbe su prolaznici. To je tema koju obrađujem godinama. Posle prvog Oktobarskog salona stalno je obogaćujem pored mojih redovnih slika - rekao je Marinković.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

Izvor: N1
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još