Otvorene dve izložbe modnog fotografa Pavela Surovog i novi etno klub u Kisaču (FOTO)

U Kulturnom centru u Kisaču otvorene su čak dve izložbe autora i poznatog modnog fotografa Pavela Surovog, ujedno i direktora Kulturnog centra Kisač.

Izložbu "Slovački identitet" je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković a "izložbu Pavel Surovi - Mira Brtka" je otvorio član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić. Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je otvorio novi etno klub Kulturnog centra Kisač, koji sadrži i izložbenu galeriju a koja nosi naziv "Kiss from Kisač"

Izložba "Slovački identitet" autora i strastvenog kolekcionara Pavela Surovog iz Kisača prikazuje stare slovačke ručno oslikane eksponate stare čak i do 200 godina skupljane u Bačkoj, Banatu i Sremu a koje se bile postavljene u velikom prostoru u Galeriji Dr Ljudevita Miloša Mičateka u Kulturnom centru Kisač.

Simonida Stanković - multimedijalna umetnica, world music izvođač i aranžer, predsednica društva Slovenskog kulturnog nasleđa i predsednica društva prijatelja Etnografskog muzeja u Beogradu je dala profesionalni sud o izložbi starog oslikanog nameštaja "Slovački identitet", koji je u vlastništu kolekcionara Pavela Surovog.

- Već 8 godina dolazim na ove multimedijalne i multispektrarne događaje i spektakle pod rukovodstvom i kreativnim kišobranom Pavela Surovog. Svi eksponati spadaju u raritet u celoj Evropi a koji se razlikuju od svih drugih Mitel Evropskih, ali i od mebl nameštaja u Slovačkoj. Način na koji su naši Slovaci, iz Srpske Vojvodine tretirali mebl, koji širom smislu nekim ranim stilovima građanske i aristokratskije, gde spadaju ampir, altdajč bidermajer su svoju dušu utkali da prevaziđu svoje uzore u čemu su i uspeli. Ormari i škrinje sadrže simbole, koje nećete tako lako videti na dvorovima Evrope. To je ta sinteza aristokratije evropske i druge strane slovenskog duha. Simbolizam je kod Pavela Surovog i kao umetnika, maga fotografije i kao dizajenera i kao kolekcionara vrlo važan faktor. Ništa što je Pavel Surovi sakupio nije slučajno, uzeto zato što je neka epoha, pa je lepo, pa je šareno, ovde ima puno simbola. Pavel je uspeo ne samo izložbama, nego i događijama, jer svi ti događiji su isto tako multidisciplinarni, imaju nekoliko slojeva, malo je reći da spaja tradiciju i moderno, tu ima više tih energija. Biti kolekcionar to je posebna profesija. Mnogi ljudi koji su bili veliki kolekcionari nisu bili još i veliki umetnici. To je retka kombinacija. Ovo nije hvalospev Pavelu nego to je radost, što jedno malo mesto u srednjoj Evropi, pruža konglomerat čudesnih događaja i one su rezultat sažimanja svega navedenog. Pavel Surovi je to uspeo da objedini i to je njegova specifičnost, zaista imate privilegiju da svi zajedno učestvujemo u sasvim nečem lepom. Nije čudo da je najpoznatiji ruski modni dizajner Slava Zeitsev, kada je posetio Kulturni centar Kisač, rekao "prošao sam čitav svet a ovde u Kisaču sam našao slovensku dušu" - izjavila je Simonida Stanković, ćerka srpskog slikara Milića od Mačve.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je čestitao Кisačanima veliki jubilej - 250 godina od dolaska Slovaka u Кisač.

- Takođe, imamo i današnje dve izložbe gde se trenutno nalazimo i ovde pored i otvaranje novog etno kluba. Manifеstacijе poput ovih izložbi utkanе su u titulu "Evropska prеstonica kulturе". Kulturni centar "Kisač" uzеo je ozbiljno učеšćе u tom projеktu sa izložbom fotografija "Slava" Pavla Surovog. Rеalizujеmo još jеdan značajan projеkat - adaptaciju еtno kućе u Ulici dr Janka Gombara i pojasnio da ćе sе rеnoviranjе nastaviti i 2024. i 2025. godinе. U tom prostoru čuvaćе sе kulturna baština, a služićе i za održavanjе raznih lеtnjih programa. Ponosan sam što svi zajеdno živimo u skladu i uživamo u bogatstvu različitosti, i žеlja svih nas jе da sе Kisač kao i ostali dеlovi Novog Sada razvijaju - istakao jе gradonačelnik Milan Đurić.

Izložbu "Pavel Surovy - Mira Brtka" je otvorio član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić. Rekavši da mu je zaista čast da može da otvori ovu jedinstvenu izožbu "Pavel Surovy - Mira Brtka", koja predstavlja kontinuet rada Kulturnog centra Kisač i Pavela Surovog, kao direktora i autora fotografa tri pomenute izložbe: "Corona", "Tron" i "P.S. Mira Brtka".

- Izložba "Tron" Pavela Surovog pokazala je sve svoje umeće i dostupnost, ne samo u našoj državi, u regionu, nego Evropi i mnogo šire prezentujući Grad Novi Sad i Srbiju što je rezultat rada KC Kisač i Grad Novi Sad to prepoznaje kao kvalitet. Rezultati KC Kisač su i rezultati Grada Novog Sada. Sav Vaš rad i trud i infrastrukturni projekti i programske aktivnosti govore u prilog teze da radite svoj posao na najbolji mogući način. Da je kultura važno polje života, da povezuje ljude i jača osećaj pripadnost zajednici i na kraju krajeva formira jedan novi identitet - izjavio je član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić.

Dirеktor KC Kisač Pavеl Surovi svojеvrеmеno jе izjavio da mu jе žеlja da Kisač postanе "kulturna Mеka slovačke zajednice".

- Zahvaljujući Gradu, bivšеm gradonačеlniku Milošu Vučеviću, ali sadašnjеm Milanu Đuriću, koji s tom podrškom nastavlja, objеkat "Kiss from Kisač" jе poslе 30 godina potpuno rеkosntruisan. Taj prostor ćе, izmеđu ostalog, biti korišćеn za prijеm gostiju i dеlеgacija, a služićе i kao izložbеni prostor, ali i za еdukaciju - rеkao jе srpski modni fotograf Pavеl Surovi.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još