NAGRADE OD TROTINETA DO 200.000 EVRA: Poljska podstiče vakcinaciju lutrijom

U Poljskoj je počela nacionalna lutrija kojom do kraja septembra vlada želi da podstakne vakcinaciju protiv kovida-19 mameći Poljake da okušaju sreću i dobiju neku od manjih nagrada, recimo 120 evra ili električni trotinet, do najvrednijih kao što su više od 200.000 evra ili automobili.

Punoletni Poljaci koji su završili vakcinaciju kada se registruju za lutriju nacionalnog programa vakcinacije imaju četiri šanse za nagradu, jer se one izvlače svakodnevno, nedeljno i mesečno uz glavnu nagradu na kraju lutrije.

Svaki 500. vakcinisani igrač u ovoj lutriji dobija 45 evra, svakom 2000. sledi nagrada 120 evra, svake nedelje deli se novčana nagrada od 11.200 evra ili jedan od 720 električnih trotineta.

Svakog meseca vakcinisanim Poljacima može da se osmehne sreća da dobiju novčanu nagradu od oko 22.000 evra ili jedan od šest automobila "tojota korola", dok je glavna nagrada 6. oktobra 230.000 evra za dvoje najsrećnijih i takođe za još dvoje u tom glavnom izvlačenju automobil tojota C-HR.

Ukupno je za nacionalnu lutriju izdvojeno 5,27 miliona evra i vlada premijera Mateuša Moravjeckog nada se da će tako podstaknuta volja Poljaka da se vakcinišu pomoći da zemlja izbegne tokom leta novi talas koronavirusa koji preti zbog mutacije delta koja se brže širi među nevakcinisanim stanovništvom.

Vlada je organizovala i takmičenje za "najotporniju opštinu", a ona koja bude imala najveći procenat vakcinisanih dobiće glavnu nagradu od skoro pola miliona evra, dok će u jednoj od tri kategorije prema veličini, najuspešnija u nagovaranju svojih žitelja da se vakcinišu dobiti 230.000 evra.

Specijalnu medalju "Vakcinišemo se" uz ček na preko 23.000 evra dobiće prvih 500 opština u kojima udeo vakcinisanih stanovnika pređe 67 odsto.

U Poljskoj koja ima 38 miliona stanovnika upotrebljeno je do kraja juna 28,6 miliona doza vakcina, a vakcinaciju je završilo 12,8 miliona Poljaka.

Vladu brine što je od aprila interesovanje Poljaka za vakcinaciju neprestano raslo da bi se u drugoj polovini juna dnevni broj vakcinisanih prepolovio.

Od početka pandemije u martu prošle godine virusom korona zarazilo se 2,87 miliona Poljaka a od kovid-19 preminuo je 75.021 pacijent.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još