AMERIKA ME JE UČINILA BOLJOM OSOBOM: Katarina Radivojević iskreno o životu na drugom kontinentu i planovima za budućnost

Poznata glumica Katarina Radivojević već neko vreme je u Beogradu gde vredno radi na predstavi "Zaboravljene" koja će biti prikazana u subotu, 10. jula, u okviru festivala "Belef". Komad je o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji ali koje nisu doživele da se njihovo delo vrednuje na način koje su zaslužile.

Tim povodom Katarina je gostovala na televiziji K1 i podelila sa gledaocima šta je to ponukalo da se upusti u ovaj projekat.

- Nisam doživela holivudsku priču ali ja volim Ameriku. Volim njihov mentalitet, volim što sam osetila i njene dobre i loše strane jer me je to napravilo drugačijom i boljom osobom. Na kraju krajeva, to je i proširilo moje vidike. Tamo sam i otkrila neke priče o ženama o kojima ćemo govoriti u predstavi "Zaboravljene" - kazala je poznata glumica u emisiji "Kec na jedanaest".

- Po mom ličnom utisku se o Milevi Marić Ajnštajn ponešto i zna, ali se ne zna dovoljno. Pogotovo u belom svetu. Kada sam počela da radim u konzulatu i kada sam shvatila koliko je tih žena i koliko su važne, htela sam da se glas o njima raširi i čuje i van ovih granica. Moja ideja je bila da predstavu prvo igramo na Off-Brodveju, na engleskom, da se čuje koliko je Mileva učestvovala u teoriji relativiteta. Svakako ćemo to i učiniti čim se pozorišta u Njujorku budu otvorila. Trebalo bi da to bude 14. septembra, ali zbog najava trećeg talasa epidemije, pitanje je da li će i taj rok biti prolongiran.

Katarina je kazala koliko se naljutila kada je gledala jednu seriju u kojoj se spominje upravo Mileva Marić.

- Naljutila sam se kada sam videla u jednoj seriji o genijima na "Nacionalnoj geografiji" da su Milevu prikazali kao ludu, dosadnu, ljubomornu... Kao osobu koja je na neki način ugnjetavala Ajnštajna - rekla je glumicai dodala:

- Malo smo svesni toga koliko je ženama u to vreme bilo teško zbog osude sredine u kojima su živele, a neretko je ta osuda dolazila upravo od strane žena. Žena bi ženi uvek trebalo da pomogne, da pruži ruku i da podrži.

Na pitanje Aleksandre Jeftanović da li bi iz ove perspektive nešto u svom životu promenila i da li bi ponovo išla "glavom kroz zid", čuvena Zona Zamfirova rekla je:

- Ne mislim da sam išta radila "glavom kroz zid". Možda bih se više koncentrisala na evropsku scenu, možda ostala u Moskvi kada sam dobila priliku. Ja sam radila 2008. prvi film i seriju u Rusiji, i tada mi je agentica rekla da ostanem, ali ja sam već bila preseljena u Los Anđeles. Ali, Amerika mi je otvorila nove vidike i ne kajem se.

Poznata glumica kazala je i da pažljivo bira projekte u kojima će se pojaviti.

- Gradim svoju karijeru birajući projekte u kojima se pojavljujem. Nedavno sam dobila veliki kompliment - rekli su mi da sam zaštitno lice uspešnih projekata. Gledaćete me uskoro u seriji i filmu "Nečista krv" čemu se mnogo radujem - rekla je Katarina Radivojević na K1.

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: K1/Promo

Pogledajte još