Porodiljama četiri meseca garantovan republički minimalac

Mame i trudnice sa manje od 18 meseci spojenog radnog staža pre odlaska na porodiljsko odsustvo, koje su zbog novog obračuna zarada primale svega nekoliko hiljada dinara, sada će dobijati minimalnu zaradu.

Iako su narodni poslanici usvojili dugo čekane Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine i čijom su primenom oštećene brojne porodilje, stiče se utisak da će mame u Srbiji još dugo čekati na pravedniju raspodelu republičkog budžeta. Naime, novim izmenama i dopunama zakona sve porodilje u Srbiji dobiće garantovani minimalac, ali – samo za prva tri meseca bebinog života, a ne celu godinu, s obzirom na to da je zakonodavac pre nekoliko godina odsustvovanje s posla zbog rođenja deteta podelio na porodiljsko odsustvo, koje se otvara 45 dana, odnosno 28 dana pre termina određenog za porođaj i traje četiri meseca, i tzv. odsustvo radi nege deteta, koje traje od trećeg do dvanaestog meseca detetovog života.

To u prevodu znači da će buduće i sadašnje mame koje imaju manje od 18 meseci spojenog radnog staža pre odlaska na porodiljsko odsustvo i koje su zbog novog obračuna zarada primale svega nekoliko hiljada dinara, sada dobijati republički "minimalac" – ali samo četiri meseca. Za vreme odsustva radi nege deteta njihove zarade će se i dalje obračunavati uz pomoć prethodne računice.

Kako u razgovoru za "Politiku" ističe Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon", koja već tri godine vodi borbu za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, dobra vest je da nedavnom odlukom Ustavnog suda sve porodilje koje su od 1. jula bile na porodiljskom odsustvu, a koje su primale minimalac, imaju pravo na obeštećenje. Podsećanja radi, Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu kojom su porodilje morale da imaju najmanje šest uplaćenih zarada kako bi na porodiljskom odsustvu ostvarile pravo na minimalac. To praktično znači da do kraja novembra sve oštećene porodilje mogu da potražuju svoju naknadu zarade, a nakon tog roka gube to pravo.

- Dobra vest je i da majke dece sa invaliditetom, koje su po slovu novog Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom morale da se opredele između prava na naknadu zarade dok su na bolovanju i prava na tuđu negu i pomoć, imaju pravo na obeštećenje jer je Ustavni sud ovu odredbu zakona proglasio neustavnom. To znači da dete sada može da prima tuđu negu i pomoć i pored toga što majka prima svoju naknadu zarade. Da bi dobile obeštećenje, mame treba da se prijave instituciji koja im je to rešenje donela – u Beogradu je to Sekretarijat za dečju zaštitu, dok u Srbiji ovaj posao uglavnom obavljaju opštinske službe - kaže sagovornica i dodaje da još uvek nema podataka koliko je mama oštećeno zbog neustavnih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Na listi oštećenih bile su i mame poljoprivrednice, kojima se novom odlukom Ustavnog suda obračun naknade zarade smanjio sa 24 na 18 meseci, kao i mame koje su imale iznadprosečne zarade – nakon odluke Ustavnog suda parlament je usvojio izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima se maksimalni iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva ovim majkama podiže na pet prosečnih plata.

Tatjana Macura ističe da je udruženje "Mame su zakon" podnelo nekoliko amandmana na predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koje ovoga puta nisu prošle zbog nedostatka novca u republičkom budžetu. Zbog toga udruženje nastavlja da se bori za garantovanu naknadu porodiljama u visini republičkog minimalca i tokom perioda tzv. nege deteta, za smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada zarada sa 18 na 12 meseci radnog staža, prepoznavanje prava majki sa četvoro i više dece, kao i za prava majki preduzetnica, koje nisu ni prepoznate, ni obuhvaćene Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još