RELAKSACIJA MERA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: Vakcinisani vaspitači ne moraju da nose maske

Vaspitači i drugi zaposleni u predškolskim ustanovama tokom rada sa decom ne moraju da nose zaštitne maske ako su vakcinisani, odnosno ako je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana ili ako su u prethodnih šest meseci preležali kovid 19.

To je jedna od preporuka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koju je ta zdravstvena ustanova uputila Ministarstvu prosvete.

U tom ministarstvu pojašnjavaju da su na osnovu komunikacije sa predškolskim ustanovama i povodom obraćanja roditelja inicirali sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija na kome se razgovaralo o tada važećim merama, nakon čega je "Batut" sačinio preporuke koje su prosleđene svim predškolskim ustanovama.

U tom dopisu se navodi se treba izbegavati aktivnost koje uključuju boravak više zaposlenih iz različitih grupa istovremeno u zatvorenom prostoru, a ako je to neophodno, savetuje se nošenje maski i održavanje fizičke distance. Obaveza nošenja maski i dalje važi za roditelje i druge posetioce predškolskim ustanovama tokom boravka u zatvorenom prostoru, dok na otvorenom maske nisu neophodne.

Dezinfekcija ruku pri ulasku u vrtić je i dalje potrebna, kao i uzimanje podataka od roditelja o zdravstvenom stanju deteta. Merenje temperature savetuje se kao dopunska mera kod sve dece, ali nadležni kažu da to ne treba da bude jedini kriterijum za prijem deteta u grupu.

Iz "Batuta" kažu da se u letnjem periodu mogu spajati grupe, s obzirom na smanjen broj dece i osoblja, s tim što treba voditi računa da se grupe ne menjaju često, kao i da ne budu prevelike za prostor u kome se obavljaju aktivnosti.

- Rizik od prenošenja infekcije preko didaktičkog materijala (plastelin, makaze, papir...) je nizak, a plastične drvene i metalne igračke takođe ne predstavljaju veliki rizik, ali bi ih trebalo nakon upotrebe dezinfikovati, ukoliko je moguće. Igračke koje se ne mogu oprati ili prebrisati ne treba koristiti - navodi se u dopisu "Batuta".

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović kaže da zaposleni u vrtićima nemaju primedbe na ova uputstva, ali da se žale da je teško raditi zbog vrućine.

- Klima uređaji nisu uključeni dok deca borave u sobama, već se prostorije rashlade pre nego što ona dođu, ali to nema efekta, posebno ako su grupe brojne. Posebno se na nemoguće uslove za rad žale radnici u kuhinjama i vešerajima - ističe Jovanović.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još