PRESTANITE DA VERUJETE U NJIH: Šest pogrešnih mitova o seksu

Da je vaginalni orgazam bolji od klitorisnog ili da bez orgazma tokom odnosa nema užitka, samo su neke od predrasuda s kojima se možete svakodnevno susresti.

Uprkos brojnoj literaturi o seksualnom užitku i orgazmu, ipak još uvek postoje oni kojima taj fenomen nije u potpunosti jasan, pa se često susrećemo s ovih šest pogrešnih tvrdnji o njemu.

1. Bez orgazma nema užitka

Procenjuje se da barem jedna od pet žena ima povremenih problema s orgazmom, ali vođenje ljubavi je lepo čak i bez njega. Uživanje nije urođeno: uči se u praksi ili kod seksologa, pa ako je vaš libido nizak ili ne postižete orgazam, vreme je da na tome poradite.

2. Simultani orgazam bolji je od pojedinačnih orgazama dva partnera

Doživeti vrhunac u istom trenutku je lepa potvrda poželjnosti s voljenim partnerom, ali orgazam je toliko intenzivan osećaj, da je u njemu zapravo svako sam. Druga osoba ostaje neprimetna, a intenzitet nije ništa manji ako ne dostignete vrhunac u istom trenutku.

3. Vaginalni orgazam bolji je od klitorisnog

Tu nema pravila, jer ne postoje samo ta dva, nego i dubinski, analni, materični i drugi orgazmi. Orgazmička geografija razlikuje se od osobe do osobe, a menja se i kroz život. Užitak je po pravilu, odgovor mozga na fizičku stimulaciju, a moguće je dostići vrhunac i u snu, bez ikakvih dodira. Kod većine se radi o stimulaciji klitorisa, ali neki imaju snažniji osećaj prilikom vaginalne, a neki čak i prilikom analne penetracije.

4. Duži seksualni odnos bolji je za orgazam

Netačno. Važno je samo kako se osećate. Ako ste sasvim opušteni, tako da "plutate između stvarnog i imaginarnog" u stanju sličnom hipnozi, ne treba vam mnogo vremena.

5. G tačka je locirana

Iako to zvuči kao mačo vic, nema dokaza o njenom postojanju. Neki naučnici smatraju da kod nekih žena postoji erogena zona duž mokraćnog kanala, iza prednjeg zida vagine i kad se kaže G-tačka, misli se na taj predeo.

G tačku najlakše je pronaći prstima. Kada dođete do nje, osetićete malo hrapaviju teksturu sluznice, nešto slično narandžinoj kori. G tačka ponekad može da bude uvučena, stoga ne odustajte ako je ne nađete iz prve, već nastavite da tražite. Lagana nelagoda i potreba za mokrenjem koju neke žene mogu da osete, znak je da se G tačka nalazi u blizini.

6. Tokom orgazma moguće su nenormalne reakcije

Grčevi, urlici, crvenilo lica, preosetljivost na svetlo, plač, ejakulacija telesne tečnosti u mlazu - sve to može da nam se dogodi u orgazmu - i sve je to sasvim normalno. Osim toga, tokom odnosa šire se krvni sudovi, povećavaju grudi i klitoris, kontrakcije se šire vaginom, karlicom i anusom.

Izvor: Prva.rs/She.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još