REČ STRUČNJAKA: Kakav efekat višnje imaju na naše zdravlje?

Višnje su voće koje mnogi vole, bilo da ih jedu sa stabljike ili peku u slatkoj poslastici.

Međutim, prema mišljenju Triste Best dijetetičarke, "višnje ne dobijaju pažnju koju zaslužuju iako su voće koje je prepuno hranjivih sastojaka".

Jedna od pozitivnih strana konzumiranja višanja je njihova sposobnost da ublaže bolove i oticanje zglobova, jer sadrže visoko protivupalne hranljive sastojke. Višnje su poznate kao antioksidanti, koji mogu da pomognu u smanjenju upala, piše "Eat This Not That".

Da bi se testirala efikasnost višanja na bolove od osteoartritisa, sprovedena je studija i objavljena je u časopisu "Osteoarthritis Cartilage". U studiji je učestvovalo 58 odraslih osoba sa osteoartritisom koje su konzumirale sok od višanja ili placebo svakodnevno tokom šest sedmica.

Nakon isteka perioda od šest sedmica, ispitanici su napravili jednonedeljnu pauzu, a zatim su promenili planove. Istraživači su otkrili da, iako je efekat bio tek malo izraženiji od efekta placebo grupe, sok od višnje pružio je određeno olakšanje simptoma kod proučavanih pacijenata sa osteoartritisom.

Istraživači su takođe otkrili da je konzumiranje soka od višnje povezana sa nižim nivoima visoko osetljivog C-reaktivnog proteina (hsCRP), proteina koji može da ukaže ​​na upalu u telu. Pored smanjenja ukupnih simptoma upale i osteoartritisa, to dugoročno može da dovede do veće pokretljivosti kod osoba sa artritisom.

Studija iz 2008. objavljena u "Arthritis Research & Therapy" otkrila je da su viši nivoi hsCRP povezani sa manjim volumenom hrskavice tibije kod žena između 40 i 67 godina, što vremenom može dovesti do gubitka pokretljivosti.

Međutim, to nije jedini način na koji višnje mogu da pomognu vašem telu.

- Šoljica soka od višnje pre spavanja mogla bi da poboljša i kvalitet vašeg sna. Višnje sadrže prirodni melatonin, hormon povezan sa ciklusom budnosti i spavanja, za koji je poznato da povećava kvalitet i trajanje sna - rekla je Best.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još