NEOPHODAN NASTAVAK IMUNIZACIJE GRAĐANA: Nevakcinisani čine 99 odsto pacijenata u kovid bolnicama

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević navela je nakon sednice Kriznog štaba da se u Srbiji beleži blagi porast obolelih, ali da je situacija i dalje stabilna.

- Vreme je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru, virus je tu - rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o hospitalizovanim pacijentima, među njima poslednjih meseci preko 99 odsto njih nije bilo vakcinisano, a među preminulima od posledica zaraze nema onih koji su bili kompletno imunizovani.

- Najveći deo sastanka bio je posvećen tome kako da utičemo da se poveća obuhvat vakcinacije - rekla je Kisić Tepavčević.

To nije samo individualna odgovornost nego i kolektivna, ne štitimo samo sebe već i one koje volimo, dodala je ona.

Na današnji dan je u našoj zemlji vakcinisano 2.772.927 osoba, a obe doze je primilo 2.642.507 ljudi. Oko 49 odsto građana Srbije je primilo bar jednu dozu vakcine, a Kisić Tepavčević ističe da ovaj procenat nije dovoljan.

Navela je da je posebno porazan podatak da je svega 17,42 odsto stanovnika uzrasta od 18 do 30 imunizovano.

- Moraju da shvate da i oni mogu da se razbole, da najverovatnije neće imati težu formu bolesti, ali nose ovaj virus i mogu da ga prenose drugima - poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Bolnice mogu da traže dokaz da radnici nisu zaraženi

- Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, je da se zaposlenima nakon odmora može tražiti dokaz da nisu zaraženi - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, povodom informacija da pojedini klinički centri traže pi-si-ar testove od zaposlenih koji se nisu vakcinisali prilikom povratka sa odmora i pitanje da li je to praksa u svim bolnicama, rekla da je bolnička sredina mesto gde postoji najveći intenzitet kontakata sa najosetljivim stanovništvom, koji su bolesni i zahtevaju lečenje i negu, kao i da radnici mogu biti prenosioci infekcije.

- Vakcine su dostupne od decembra tako da su svi zdravstveni radnici koji odgovorno shvataju svoj posao, a koji nemaju kontraindikaciju, primili vakcinu. Oni koji na duži vremenski period odu sa svog radnog mesta prilikom povratka moraju da budu bezbedni za svoje pacijente i bolničku sredinu - podvukla je Kisić Tepavčevićeva, preneo je RTS.

Istakla je da treba da pruže dokaz da nisu zarazni, a to je pi-si-ar test.

Ta mera, dodala je, donosiće se od bolnice do bolnice i zavisiće od epidemiološke situacije i vakcinisanosti radnika.

Vakcinisano 90 odsto korisnika i 80 odsto radnika socijalnih ustanova

Ministarka Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je u ustanovama socijalne zaštite vakcinisano više od 90 odsto korisnika i 80 odsto zaposlenih u tim ustanovama.

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, novinarima kazala da je taj nivo vakcinisanih rezultirao time da su u prethodnom periodu u tim ustanovama zabeleženi samo sporadični slučajevi zaraženih virusom korona.

- Prethodnih nedelja imali smo i dane kada nismo imali nijednog obolelog, prethodnih dana imamo tri obolela, nijedan nije životno ugrožen, a sva tri korisnika koji su pozitivni, nisu vakcinisani - kazala je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o zdravstvenim ustanovama i broju vakcinisanih koji rade u tim ustanovama, ministarka kaže da nema precizne podatke, ali i da bi svaka od tih ustanova trebala da donosi individualne mere u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije.

Na pitanje koliko je do sada proizvedeno vakcina Sputnjik V na Torlaku, Kisić Tepavčević kaže da nema ni taj podatak, ali da će u toku dana dostaviti te podatke, prenosi Tanjug.

Ističe da je proizvodnja počela i da su na to ponosni.

Kisić: Oštrije ćemo kontrolisati poštovanje mera

Na sednici Kriznog štaba danas je konstatovano da više od 30 odsto ljudi ne nosi zaštitne maske i ne održava distancu, kazala je ministarka Darija Kisić Tepavčević, najavljujući da će u narednom periodu biti pooštrene kontrole poštovanja mera protiv epidemije.

Ministarke je nakon sednice Kriznog štaba kazala novinarima da je primećeno da se zaštitne maske ne nose u javnom prevozu, tržnim centrima i drugim zatvorenim objektima.

Dodala je da su svi svesni činjenice da su visoke temperature i da je nezgodno nositi maske, ali da s obzirom da stanovništvo nije vakcinisano u potrebnoj meri moramo poštovati protivepidemijske mere.

- Nažalost, moraćemo da povećamo kontrole. Represivne mere i kažnjavanje nisu popularni, ali su jedini način - kazala je ministarka.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još