NOVI PAKET POMOĆI DRŽAVE: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.

Vučić je za televiziju "Pink" izjavio da će penzioneri, uz po 50 evra i još 30 evra u septembru i novembru, kako je ranije bilo najavljeno, dobiti još i po 20 dodatnih evra.

On je dodao da će punoletni građani koji su se javili za pomoć države od ukupno 60 evra, i koji treba da prime još 30 evra, dobiti dodatnih 20 evra u decembru.

- Penzioneri će dobiti 100 evra na poklon od države a svi ostali koji su se već prijavili, a daćemo mogućnost dodatne prijave, dobiće 50 evra - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će predložiti "veliko uvećanje" iznosa po rođenom detetu, i to i za prvorođeno i za ostalu decu, prenela je Beta.

On je rekao da je u "prvoj polovini godine zabeležen rast od 8,3 odsto", kao i da je sedam-osam godina BDP uvećan za više od 50 odsto.

Vučić je rekao da su zahvaljujući tome velika ulaganja i u zdravstvo, i najavio otvaranje kovid bolnice u Novom Sadu za 1. septembar, kao i da će uskoro biti otvorena fabrika za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa.

Finansijski podsticaji za rađanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se pripremaju nova rešenja za podsticaj nataliteta koji će predviđati značajnu novčanu podršku za stimulaciju rađanja.

- Donećemo takve mere koje će finansijski podstaći rađanje, kao i povećanje starosne granice za vantelesnu oplodnju na 42 godine i više. Sve što možemo da motivišemo ljude - rekao je Vučić.

On je rekao da je njegov predlog da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5.000 evra po detetu, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava.

Ističe da je stopa nataliteta obrnuto proporcionalna životnom standardu, ali da bez dece nema budućnosti.

Govoreći o lečenju dece od retkih bolesti u inostranstvu on je naveo da se za zdravstvo izdvaja oko tri milijarde evra godišnje kao i da je mnogostruko uvećan iznos za lečenje dece.

Kaže da je između 2008. i 2012. u inostranstvo poslato 420 dece, a od 2013. do 2020. – 4567 dece, što je šest puta više i podrazumeva ogroman novac.

Takođe se izdvaja i za lekove za retke bolesti.

Pominjući slučaj malog Gavrila kaže da je morao da interveniše, jer je obezbeđeno 370.000 evra, a zbog procedure je nastao problem.

- Mora da postoji svest da pomognemo i da se borimo, a ne da tražimo razlog i hvatamo se za formalnosti, kao što je faktura, jer majka nije morala da zna kako da je napravi - rekao je Vučić.

Ukazao je i da je zdravstvo napredovalo u značajnoj meri, kao i da su plate lekara i tehničara, medicinskih sestara u odnosu na 2010. godinu, sada uvećane više nego dvostruko.

Navodi da danas tehničar u kovid zoni ima 79.000 dinara platu, a medicinska sestra više nego specijalista 2011. godine, dok lekari specijalisti danas imaju i do 134.000.

Izvor: RTS/Pink
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još