UNIVERZITET SASEKS NAGRAĐUJE VAKCINISANE: Deset srećnika dobija 5.000 funti

Britanski univerzitet Saseks organizovaće nagradnu igru u kojoj će studenti koji su vakcinisani protiv Kovida-19 dobiti 5 hiljada funti.

Svi studenti tog univerziteta ući će u žreb, a deset srećnika dobiće nagradu ako mogu da dokažu da su vakcinisani protiv koronavirusa ili im medicinsko stanje to ne dopušta.

Profesor Adam Tikel, prodekan univerziteta, odbacio je tvrdnju da je taj potez "podmićivanje" studenata kako bi se vakcinisali.

Izvlačenje pobednika održaće se krajem novembra kako bi se studentima dalo dovoljno vremena da se vakcinišu.

- Automatski ćemo uključiti sve studente, osim ako kažu da to ne žele - rekao je Tikel za BBC Radio.

- Ako dokažu da su primili dve doze ili da to ne mogu iz medicinskih razloga, dobiće nagradu. Time ih ne podmićujemo, samo ih podstičemo - naglasio je prodekan.

Istakao je da se univerzitet nada da će vakcinisanje studentima pružiti iskustvo "najbliže normalnom" kad se vrate u klupe nakon leta.

- Znamo da se veliki broj studenata već vakcinisao ili to planira. Ako možemo povećati te brojeve kroz jednostavnu intervenciju poput ove, naravno da ćemo to učiniti - zaključio je Tikel.

Prodekan je dodao da će trošak te nagradne igre biti znatno manji od ljudskog, društvenog i finansijskog troška ponavljanja prošlogodišnjeg pandemijskog scenarija.

Ovaj potez britanskog univerziteta usledio je nakon što je britanska vlada osigurala popust na vožnje Uberom i kod drugih kompanija za one koji su vakcinisani.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još