ŠOKANTNA ODLUKA VLASTI U ŠKOTSKOJ: Deci od četiri godine u školama dozvoljeno da biraju pol

Deca stara četiri godine i više moći će da biraju pol u školskim ustanovama bez saglasnosti roditelja, prema novom LGBTQ+ inkluzivnom uputstvu škotske vlade.

Svako dete koje odluči da promeni pol mora da bude podržano i saslušano u obrazovnoj ustanovi, prema novom savetu škotske vlade, objavio je britanski "Telegraf".

Uputstvo važi u osnovnim školama, gde najmlađa deca imaju četiri ili pet godina, jer "prepoznavanje i razvoj polnog identiteta može da se dogodi u najranijem detinjstvu", navodi se u uputstvu.

Kako je preneo "Dejli mejl", uputstvo takođe obavezuje učitelje da ne pitaju direktno decu da li žele da žive kao dečak ili devojčica, ukoliko kod njih primete takvu tendenciju, već da ih umesto toga pitaju za njihovo ime i zamenicu kojom žele da im se obraćaju.

Osnovne i srednje škole takođe moraju da obezbede udžbenike u kojima ima transrodnih ljudi i da dozvole đacima da izaberu koju svlačionicu ili toalet žele da koriste, kao i da razmotre uvođenje polno neutralne uniforme.

Međutim, u javnosti su se pojavile kritike prema kojima je ovo uputstvo označeno kao "šokantno" i izaziva zabrinutost što se tako maloj deci dozvoljavaju odluke koje mogu da im promene život.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još