ODLUKA JE DONETA: Dr Kon objasnio kako će izgledati povratak dece u školu i apelovao da se stariji od 12 godina vakcinišu

Epidemiolog i član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, apelovao je juče da se deca starija od 12 godina vakcinišu.

- Doneta je odluka da se krene normalno u školu, ali sa maskama. Apelujem da se starija deca od 12 godina vakcinišu jer je vakcina ("Fajzer"/"Biontek") registrovana i prikladna za decu. Smeta mi roditeljska briga za decu, a onda ne daju da se deca vakcinišu. Ako im je jedini argument farmaceutska mafija, kako je nazivaju, nemamo šta da pričamo - izjavio je Kon za TV Hepi.

Dodao je da virus cirkuliše i da je izvesno da će se pojaviti u školama.

- Školska godina će normalno početi, ali sam zabrinut zbog toga što se malo dece vakciniše. I delta soj se spušta na dečiji uzrast - naglasio je Kon.

Njemu je zasmetalo i to što nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani, nazivajući neprihvatljivim to da neko ko radi u zdravstvu zarazi pacijenta.

Kon je upozorio na povećanje broja obolelih u narednoj nedelji, ali nije precizirao da il će se bolnice vratiti u kovid sistem.

On je ponovio da, kada je reč o trećoj dozi vakcine, da pacijent treba da primi istu kao i prethodne dve.

- Vakcine bi trebalo kombinovati u slučaju lošeg imunog stanja, ali se to ostavlja izabranom lekaru da odluči. Treća doza važna je za kolektivni imunitet, ali ipak je prva najvažnija - dodao je član Kriznog štaba.

Kon nije zamerio na održavanju raznih kulturnih manifestacija, pod uslovom da se poštuju epidemiološke mere.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još