I PORED VISOKIH NOVČANIH KAZNI: Sa zaštićenih plaža Sardinije odneto šest tona peska, kamenčića i školjki

Povratkom masovnog turizma, ovog leta ponovo su učestale krađe peska, kamenčića i školjki sa zaštićenih plaža Sardinije, upozoravaju ekolozi i zahtevaju da se stane na put ovakvim navikama turista.

Grupa ekologa koja je na Fejsbuku pokrenula grupu pod nazivom "Sardegna rubata e depredata" (Sardinija opljačkana i poharana) procenjuje da je samo ove godine sa ostrvskih plaža Sardinije odneto najmanje šest tona peska i da su to učinili uglavnom strani turisti.

Još 2017. godine donet je zakon kojim se zabranjuje uzimanje peska, školjki i kamenčića sa plaža na Sardiniji, jer su klasifikovani kao zaštićeno dobro. Oni koji krše ovo pravilo suočavaju se sa novčanim kaznama od 500 do 3.000 evra – a svako ko pokuša da iznese veću količinu rizikuje zatvorsku kaznu.

Međutim, izgleda da mnogi turisti nisu shvatili poruku, jer je krađa peska – i broj kazni koje se izriču onima koji su uhvaćeni u krađi – ponovo porasla ovog leta, sa povratkom stranih turista.

Samo u julu, carinici na sardinijskom aerodromu tokom pretresa prtljaga zaplenili su 1,4 kilograma peska sa ostrvskih plaža. Carinici su u prtljagu našli brojne plastične flaše napunjene peskom, 743 kamenčića, 43 školjke i kamen težak 1,2 kilograma.

Ekolozi koji su pokrenuli kampanju protiv odnošenja peska optužuju strane turiste i čude se njihovim motivima.

- Možda žele da izazovu zavist prijatelja i rodbine, da u svojim dnevnim sobama ponovo stvore atmosferu sa odmora, ili čak da ukrase kućni akvarijum - piše u njihovoj objavi na Fejsbuku.

- Neki to rade verovatno zato što jedino tako mogu da savladaju osećaj tuge što moraju da odu sa ostrva. Na očajnički način pokušavaju da ga ponesu sa sobom, u svojim rukama, umesto da uspomene drže u srcu - savetuju zabrinuti ekolozi.

U mnogo ređim slučajevima motiv krađe je profit – mada postoje izveštaji da se kesice dragocenog ružičastog peska sa zaštićenih plaža Sardinije prodaju na internetu "kolekcionarima".

Prošle godine, nekoliko francuskih turista je uhvaćeno u pokušaju da se ukrca na trajekt sa 40 kilograma peska u prtljažniku automobila, raspoređenog u 14 velikih plastičnih flaša.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još