SUTRA PRIJEM PRVIH PACIJENATA: Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu

Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u Srbiji, posle Batajnice i Kruševca, otvorena je danas, četiri meseca posle početka izgradnje.

Bolnica će od sutra primati pacijente obolele od korona virusa.

Otvaranju kovid bolnice prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je poručila da su opremljenost i nega koja će moći da se pruži pacijentima na maksimalnom nivou, i da ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, a zdravstveni sistem da pruži pacijentima da bi se sačuvali njihovi životi i zdravlje.

Brnabićeva je navela da je izgradnjom kovid bolnice Novi Sad dobio važnu stvar – ta ustanova biće opšta bolnica kada prođe epidemija korona virusa.

- Korona će proći, koliko brzo zavisi samo od nas, ali od svih nas, od kolektivnog imuniteta društva, koji ne možemo da steknemo bez vakcinacija - rekla je Brnabićeva i još jednom apelovala na sve da se vakcinišu, preneo je Tanjug.

Otvaranju kovid bolnice prisustvovao je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kovid bolnica na novosadskom Mišeluku prostire se na 19.500 kvadrata, imaće 220 kreveta na intenzivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

U izgradnju bolnice investirano je 3,9 milijardi dinara, i oko 17 miliona u opremu, rekla je premijerka Brnabić.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još