PREKRŠIO KARANTIN I ŠIRIO OPASNU BOLEST: Vijetnamac zarazio druge koronom, dobio pet godina zatvora

Sud u Vijetnamu izrekao je kaznu od pet godina zatvora čoveku koji je drugima preneo koronavirus, kršeći stroge mere karantina, javili su državni mediji.

Le Van Tri (28) osuđen je zbog "širenja opasne zarazne bolesti" na jednodnevnom suđenju pred Narodnim sudom u južnoj provinciji Ca Mau, navodi Vijetnamska novinska agencija.

Agencija je navela da je Tri putovao nazad u Ca Mu iz Ho Ši Min Sitija, čime je prekršio pravilo o 21-dnevnom karantinu.

Zarazio je osam osoba, od kojih je jedna umrla od posledica zaraze nakon jednomesečnog lečenja.

Vijetnam je jedna od zemalja koje su se tokom pandemije uspešno borile protiv korona virusa zahvaljujući ciljanom masovnom testiranju, intenzivnom praćenju kontakata, strogim restrikcijama na granicama i karantinu, ali su nova žarišta od kraja aprila dovela do porasta broja novih slučajeva.

Ca Mau, provincija na jugu Vijetnama od početka pandemije je prijavila 191 slučaj i dve preminule osobe, dok je u Ho Ši Min Sitiju, koje je jedno od najvećih žarišta u zemlji zaraženo skoro 260.000 ljudi, dok ih je 10.685 preminulo.

Vijetnam se trenutno suočava sa velikim širenjem virusa, a od ukupno 536.000 slučajeva i 13.385 preminulih većina je zabeležena u proteklih nekoliko meseci.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još