Flamenko koncert

Magija dve gitare. Njihov dijalog bio je i precizan i nadahnut, uneo je u dvoranu "Kolarca" zvuk koji donosi boje i miris juga, strast tihu i dramatičnu, oličenu u tradicionalnoj španskoj muzici - flamenku. Dva španska majstora, Rafael Anduhar i Hose Luis Martinez, održali su ove nedelje koncert pred punom dvoranom Kolarčeve zadužbine.

Anduhar, rođen u Toledu i Martinez, rođen u Gvadalahari 1962, jedini su svetski duo klasične i flamenko gitare. Prvi put gosti Beograda, Andahar i Martinez svirali su svoje kompozicije, bazirane, naravno, na tradicionalnom zvuku, kompozicije Manuela De Falje, španskog kompozitora klasične muzike koji je izvorište inspiracije takođe nalazio u zvuku Andaluzije i kompozicije Garsije Lorke. Flamenko muzika, sazdana od različitih ritmova i prelaza i čitave skale osećanja, izazovna je i zahtevna za sviranje. Tradicionalni zvuk je tokom vremena stalno doživljavao nadgradnju i razna umetnička oblikovanja i bio zanimljiv i zbog beskrajnih mogućnosti improvizovanja i izražavanja.

Martines i Anduhar spojili su različite stilove i tehnike (klasične i flamenko gitare), održavši koncerte po čitavom svetu.

Rafael Anduhar je profesor flamenko gitare na Kraljevskom konzervatorijumu za ples u Madridu. (Flamenko gitara je posebno konstruisana, manja je od klasične i pogodna za brže flamenko ritmove) Gitaru je počeo da svira kao dečak, bio je počasni profesor na muzičkoj Akademiji Rio Cuarto u Argentini i predstavljao je Španiju na gitarskim takmičenjima u Kostariki, Argentini, Nemačkoj i Francuskoj.

Hose Luis Martinez je koncertnu karijeru započeo sa 15 godina i nastupao je i u Evropi i u Americi. Komponovao je dvadesetak komada za gitaru, a pisao je za simfonijski orkestar i čak jedan koncert za gitaru i orkestar. Promoviše klasičnu i staru muziku, sarađuje sa brojnim muzičarima, a poseduje i sopstvenu diskografsku kuću - "Plectrum" - koja je objavila diskove najprestižnijih autora i izvođača gitare. Nedavno je snimio "Tri komada za gitaru" Hosea Nijeta.

Na sceni se vidi da su Andahar i Martinez različitog temperamenta, ali i da im je flamenko u prstima i da se prepliću i dopunjuju. Samouvereno vladaju gitarom, savršeno komuniciraju i majstorski izlaze na kraj s teškim i slojevitim kompozicijama. Neke su odsvirali samostalno, a na bis su izveli posebnu verziju "Bumbarovog leta". Na sceni "Kolarca" su uz nekoliko kompozicija igrale flamenko igračice – Danijela Gordanić, Enisa Alomerović i Nina Janković, u koreografiji Vojina Gordanića. Flamenko ples, kao i muziku, karakterišu i ritam, i strast, i odsečni prelazi, i suptilno tkanje.

Veče na "Kolarcu" bilo je veče za uživanje, opuštanje i selidbu u južnije krajeve. I za svojevrsno podizanje temperature... U publici su bili brojni Španci, predstavnici diplomatskog kora, ali i studenti i mnogo mlađih ljubitelja Španije, tamošnje kulture i ritmova. Koncert je organizovao beogradski Institut "Servantes", u saradnji s ambasadom Španije u Beogradu.

Tekst: Jelena Jovanović
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još