NAJBOLJI PRIRODNI IZVORI VITAMINA: Četiri dodatka ishrani poboljšavaju metabolizam

Metabolizam nije odgovoran samo za kilograme, on zapravo obuhvata celokupan proces pretvaranja hrane u energiju da biste održali svoje funkcionisanje i deluje 24 sata, sedam dana u nedelji, čak i kada spavate.

Iz tog razloga ne možete isključivo kriviti spor metabolizam za dobijanje kilograma. Koliko jedete i pijete, koliko ste fizički aktivni, kao i ono što konzumirate su ključni faktori, piše "Eat This, Not That".

Prema mišljenju stručnjaka sa klinike Mejo, neki faktori su van vaše kontrole, poput genetike i hormona, i mogu stvoriti "neravnotežu u jednačini energije", što direktno utiče na vaš metabolizam.

Ipak, ne morate samo da sedite i pustite biologiju da ide svojim tokom, postoje stvari koje možete da učinite da bi podržali metabolizam svog tela.

Na primer, suplementi mogu da budu glavni pojačivač metabolizma.

- Pravi vitamini omogućavaju telu da metaboliše makronutrijente i isporučuje energiju ćelijama, pomažući im da bolje obavljaju osnovne funkcije - kaže Ejmi Šapiro iz "Real Nutrition".

Iako nema čarobne pilule, sledeći dodaci mogu da vam pomognu da popunite praznine u ishrani, tako da vaše telo može optimalno da funkcioniše.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj ima snažne efekte na vaš metabolizam. Opremljen je snažnim antioksidansom EGCG, koji pomaže u popravljanju ćelijskih oštećenja nanesenih slobodnim radikalima i pripisan mu je efektima koji pojačavaju metabolizam.

Zeleni čaj je takođe izvor kofeina, za koji studije pokazuju da može "da ima značajan uticaj na energetski bilans" kada se konzumira u normalnim dozama, oko 100 miligrama, a može čak da pomogne u podsticanju termogeneze, odnosno načina na koji telo proizvodi toplotu sagorevanjem kalorija.

2. Vitamin B

Vitamini grupe B pomažu u mnogim osnovnim telesnim funkcijama, uključujući podršku zdravom metabolizmu. Oni pomažu vašem telu da metaboliše ugljene hidrate, proteine i masti, a hranu koju jedete pretvaraju u energiju.

Šapiro takođe ističe da su nam aminokiseline L-karnitin potrebne da bismo iskoristili masnoću kao izvor energije. Vitamin B6 može da pomogne telu da proizvede tu aminokiselinu.

- Ne bi bilo loše da za svaki slučaj uzmete kompleks vitamina B kako biste bili sigurni da dobijate od svega po malo - kaže Šapiro.

3. Gvožđe

Gvožđe pomaže vašem telu da stvara energiju noseći kiseonik u sve ćelije, uključujući mišiće, što im pomaže da sagore više masti. I što više mišića imate, to više kalorija sagorevate.

Međutim nedostaci gvožđa su izuzetno česti i ako se ne leče, mogu da izazovu čitav niz zdravstvenih problema.

4. Selen

Selen pomaže vašem telu da koristi hormone iz štitaste žlezde koji kontrolišu vaš metabolizam.

Dakle, dodavanje hrane bogate selenom, poput morskih plodova, jaja, brazilskog oraha i semena suncokreta ili dodatka selena može u najboljem slučaju pomoći štitastoj žlezdi, što vašem metabolizmu može da pruži potrebnu podršku.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još