STEPEN BLISKOSTI: Položaj u kojem spavate sa partnerom otkriva kakva je vaša veza

Kad se svetla pogase i dođe vreme za noćni odmor jedva čekamo da se opustimo i utonemo u san. Često umorni i iscpljeni od svakodnevnih obaveza, partneri jedno drugom ne stignu ni da požele laku noć.

Scene iz filmova gde žena svom dragom spava na ramenu potpuno su nemoguće u stvarnom životu i najčešće se može videti potpuno drugačija slika.

Neki parovi vole da se priljube jedno uz drugo, dok drugi imaju potpuno odvojene krevete... Iako često na to ne obraćamo pažnju istraživanja pokazuju da položaj u kojem spavate govori o vašoj bliskosti sa partnerom.

Tokom spavanja govor tela je nešto što se ne može sakriti. To je vreme kada smo iskreni i ranjivi, a način na koji spavamo pokazuje kakva osećanja gajimo prema partneru, bez obzira koliko smo umorni.

Odvojeno spavanje – deo novog trenda

Istraživanja su pokazala da čak 94% parova koji noći provode zajedno uškuškani pod istim pokrivačem imaju srećnu i uspešnu vezu. Ipak, sve prisutniji je i novi trend, odvojeno spavanje.

Neki od njih u drugi krevet odlaze kako bi imali neometan, kvalitetniji san. Ipak, zabrinjavajući podatak je to da čak četvrtina parova starijih od 35 godina spava u odvojenim krevetima.

Istraživanje psihološkinje Korin Svit pokazalo je u kojim pozama parovi najčešće spavaju i šta to govori o njihovim vezama:

NEŽNOST - 23 %

Kada partneri spavaju leđa o leđa, dodirujući jedno drugo, to se zove poza "nežnost". Ona pokazuje da su opušteni, a česta je na početku veze. Čak 23 posto ispitanika se izjasnio da u san tone baš u ovom položaju.

SLOBODA – 27%

U pozi nazvanoj "sloboda" spava najviše ispitanika, njih 27 posto. Reč je o pozi u kojoj partneri spavaju "leđa o leđa" bez dodirivanja. Ova poza pokazuje da su partneri nezavisni, ali se međusobno uvažavaju i prihvataju. Bliski su, povezani i imaju visok stepen poverenja i intimnosti.

LICE U LICE – 3%

Oko 3 posto ispitanika spava s partnerom licem u lice. Ovakav način spavanja pokazuje potrebu za razgovorom i intimnošću pre nego što se utone u san. Zbog toga se ona još naziva i "razgovor s jastuka".

LJUBAVNI ČVOR – 8%

U ovoj pozi lice je okrenuto prema licu, a noge su isprepletene na desetak minuta, nakon čega partneri razdvojeno spavaju, zbog čega se još zove i "ljubavni čvor". Ona ukazuje na kompromis između intimnosti i nezavisnosti uzimajući najbolje od obe stvari. U ovoj pozi spava 8 posto ispitanika.

POLOŽAJ KAŠIKE – 18%

Manje više svako od nas je čuo za "položaj kašike". To je tradicionalni način spavanja u kojem jedan partner preuzima glavnu ulogu i štiti drugog. U toj poziciji spava 18 posto ispitanika.

LJUBAVNICI – 2%

U pozi zvanoj "ljubavnici" partneri su okrenuti licem u lice i isprepletenih nogu cele noći. Partneri koji ovako spavaju često teško podnose razdvojenost jedno od drugog. Najmanje ispitanika ovako spava, njih 2 posto.

ROMANTIČARI – 4%

Ovi parovi spavaju kao u scenama iz romantičnih filmova. Kada žena leži u položaju gde joj je glava na muškim prsima kažemo da oni spavaju u pozi "romantika". Ovo je česta poza kada je veza u ranoj fazi i puna je strasti, a u njoj spava tek 4 posto ispitanika.

SUPERJUNAK – 3%

U pozi "superjunak" jedan od partnera spava na sredini kreveta, dok drugi visi s njega. Ova pozicija pokazuje da je jedan partner dominantan, a drugi preuzima sekundarnu ulogu. Tako spava 3 posto parova.

RAZNO

Poslednja poza je "razno". U njoj nema posebnih pravila i to je ono kada parovi spavaju kako god im je udobno. Bilo da su zajedno ili odvojeno na krevetu - sve funkcioniše.

Izvor: Perfekta.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još