KOŠTA PREVIŠE: U Francuskoj besplatna sredstva za kontracepciju ženama mlađim od 25 godina

Olivije Veran, ministar zdravlja Francuske, rekao je da se mlađima od 25 godina neće naplaćivati lekarski pregledi, testovi ili druge medicinske procedure vezane za kontrolu rađanja.

Ministar zdravlja Francuske, u intervjuu za France 2, rekao je da se mere odnose na hormonsku kontracepciju, biološke testove koji idu uz nju, recepte za kontracepciju, i svu negu u vezi sa kontracepcijom - do 25. godine.

- Postoji pad upotrebe kontracepcije kod određenog broja mladih žena, a glavni razlog za to je finansijski. Košta previše. Neprihvatljivo je da se žene ne mogu zaštititi, ne mogu imati kontracepciju ako je to očigledno njihov izbor, jer to ne mogu da priušte - dodao je Veran.

Upitan zašto je vlada izabrala 25 godina za granicu starosti, Veran je rekao da je to zato što te godine odgovaraju dobi veće zrelosti i samostalnosti, i zato što sa 25 godina osobe ostaju bez mogućnosti da imaju zdravstveno osiguranje roditelja.

Rekao je da su studije pokazale da je to takođe starost u kojoj su mnoge žene odustajale od kontracepcije, ne zato što su želele da imaju decu, već "zato što je to skupo".

Očekuje se da će mera, koja pokriva pilule i implante za kontracepciju, koštati francuski zdravstveni sistem oko 21 milion evra godišnje.

Inače, kontracepcija je u Francuskoj jeste besplatna za one između 15 i 18 godina od 2013. godine, i za mlađe od 15 godina od avgusta 2020. To je dovelo do pada broja abortusa.

Vlada je prošle godine objavila da skoro 1.000 devojčica između 12 i 14 godina zatrudni u Francuskoj, a 770 tih trudnoća rezultira abortusom. S obzirom na to da je besplatna kontracepcija ponuđena uzrastu od 15 do 18 godina, broj pobačaja pao je sa 9,5 na 1.000 trudnoća u 2012. na šest u 2018, prema zvaničnim podacima.

Ženama starijim od 25 godina nadoknađuje se oko 65 odsto troškova kontracepcije.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još