REČ STRUČNJAKA: Trudnice mogu da se vakcinišu i u prvom trimestru

- Trudnice se mogu vakcinisati protiv Kovida-19 u prvom trimestru trudnoće i što je trudnoća starija, veći je rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike - rekla je danas dr Ana Mitrović, načelnica bolnice u "Narodnom frontu".

Ona je za Dnevnik RTS-a rekla da "različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji a posebno grupi kao što su trudnice, svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne".

Doktorka je rekla da se njeno iskustvo do sada sa vakcinisanim trudnicama uklapa u preporuke dobijene sa Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju.

- Te smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom i hipertenzijom, nego i kod naizgled zdravih trudnica, a u ovom trenutku najbolja preporuka je za "Fajzer" vakcinu - rekla je ona.

Prvi i najvažniji problem vezan za Kovid-19 infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju i otežano disanje, i da će ih vakcina samim tim zaštititi od osnovnih komplikacija, objasnila je doktorka, prenosi Tanjug.

- Preporuke su da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka je da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji, zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela - rekla je dr Mitrović.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još